29 / 04 / 2024

Kiraların düşeceği tarih açıklandı!

Kiraların düşeceği tarih açıklandı!

Airbnb ve benzeri günlük konut kiralama yapan uygulamalara yönelik getirilen yeni kural ve düzenlemelerin 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girmesiyle kısa zamanlı kiraya verilen evlerin normal kiralamaya döneceğine dikkat çeken sektör temsilcileri kiraların düşeceğini söyledi.



28 Aralık tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik ile Airbnb uygulaması ve benzeri günlük konut kiralamaya dair yeni kural ve düzenlemeler 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek. Söz konusu yönetmelikle beraber, 100 günden az süreyi kapsayan konut kiralamaları 'Turizm Amaçlı Konut Kiralaması' kapsamına alınırken, bu kapsamda yer alan konutların kiralanmalarıyla ilgili denetim ve yetki de Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde yapılacak. Söz konusu yeni düzenlemenin uygulanmaya başlamasıyla beraber kiralanmış olan konutların girişlerine, Bakanlık tarafından nitelikleri belirlenmiş olan plaketlerin asılması zorunlu duruma gelecek. Söz konusu izin belgesi ve plaket ücretleri Bakanlık tarafından belirlenecek. Yönetmelik kapsamında, turizm amaçlı kiralanacak olan konut bir binanın dairesi ise; söz konusu dairenin kiralanmasına dair izin belgesi alınabilmesi için aynı binadaki tüm kat maliklerinin oy birliği ile alınacak onayının Bakanlığa ibraz edilmesi zorunlu duruma gelecek. 

İZİN BELGESİ OLMAYANLARA İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK 

1 Ocak tarihinde yürürlüğe girecek olan yönetmeliğe uymayanlara da idari para cezası uygulanacak. Buna göre; izin belgesi olmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiralayanlara, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi amacıyla tam 15 gün süre verilecek. Verilen bu 15 günlük sürenin sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetini sürdürenlere 500 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha 15 gün süre verilecek. İkinci 15 günün de dolmasına rağmen, izin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerini sürdürenler hakkında, 1 milyon TL idari para cezası uygulanacak. İstanbul Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, söz konusu yönetmeliğin emlak piyasasına etkisini de değerlendirdi. Nizameddin Aşa, daha önce kısa süreli kiralama yapanların yeni yönetmelikte bulunan sınır ve kurallardan dolayı kısa dönem kiralama uygulamalarından vazgeçtiğini ve izin belgesine olan talebin düşük olduğunu düşündüklerini kaydederken, söz konusu yönetmelik sonrası mega kent İstanbul'un özellikle merkezi ve turistik noktalarında pek çok evin piyasaya çıkacağını, bu durumun da yüksek kira fiyatlarını düşürebileceğini söyledi. Emlakçılar da, son dönemde, daha önce kısa dönem kiralama yapan müşterilerinin uzun dönem kiralama yapmak üzere kendilerine müracaat ettiğini söyledi.

Kiraların düşeceği tarih açıklandı!

PİYASAYI DA OLUMSUZ ETKİLİYORDU 

İstanbul Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Bunu zaten daha önce de defalarca belirttik bu tip günlük konut yalnızca Airbnb de değil günlük kendisi de kiralık konut veren vatandaşlar piyasayı olumsuz olarak etkiliyordu. Piyasaya sunulacak olan arz edilecek olacak konutlar günlük gidiyordu , haftalık gidiyordu biz de bunun piyasayı kötü etkilediğini belirtmiştik zaten. Bu tip günlük veya haftalık kiralama zaten konaklama sıfatında, konaklama statüsünde olduğu için devlet de bu duruma el attı Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı, Ticaret Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'nı da bu konu ile ilgili olarak ikaz ettik, bilgi verdik daha doğrusu, böyle olduğunu anlattık onlar da evet dedi, kötü bir olay hem kayıt dışı ekonomi yaratıyorlar hem de kiralık konut adetini düşürüyorlar." 


50 BİNİN ÜZERİNDE BİR ADET BEKLİYORUM 

Nizameddin Aşa açıklamasında “Şimdi, en son bir açıklama duydum kesin olarak emin değilim ama 50 bin civarında bir konutun piyasaya hızlı bir biçimde döneceğinden bahsedildi. Ben bunun çok daha fazla olduğuna inanıyorum o tespit nasıl yapıldı, kim yaptı bilmiyorum ama ben 50 binin üstünde bir adet bekliyorum. Bu da çok önemli bir miktar, piyasayı iyi yönde; yani fiyatın düşmesi şeklinde etkileyecek diye düşünüyorum. Bu konutlar mega kent İstanbul'un hemen hemen her semtinde mevcut bazı uzak çeper ilçeler dediğimiz dışındaki orada bile tek tük var merkez dediğimiz bölgelerinde İstanbul'da Kadıköy, Beyoğlu, Bakırköy, Beşiktaş ve Fatih'te bol miktarda mevcut bunlar bunun dışında da büyük konut sitelerinin olduğu Başakşehir,Beylikdüzü,Esenyurt gibi semtlerde de çok çok fazla vardı" diye konuştu.

KONUT BOLLUĞU BAŞLADI 

Nizameddin Aşa açıklamasında “Şimdi, 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla bunlar tamamen yasaklandı eğer yapmak istiyorsa vatandaş, o kanunun o maddesine uyacak aynı bir otel gibi bir pansiyon gibi ona bir ruhsat alacak onunla ilgili işlemleri yerine getirecek ki mümkün değil onu söyleyeyim, ben biliyorum o mevzuatı yani öyle bir apartman katı falan mümkün değil onu yapamaz. Onun için bu konutlar yine piyasaya dönecek. İlan sayısı da yine çoğalacak, yani bu tip konutlar artık ne olacak, normal kiralık ilana çıkacak ve piyasaya dönecek. O şekilde biz bunun da fiyatları oldukça etkilemesini bekliyoruz yani kiralık konut fiyatlarının bir miktar düşeceğini bu vesileyle. Çünkü arz çok önemli, diyoruz ki konut yok, ama biz ama geçen sene biliyorsunuz hiç kimsenin elinde konut yoktu bir tane konutun peşinde 10 kişi kuyruğa geçiyordu. O dönemi de yaşadık biz ama şu anda konut daha çok yani ev bolluğu başladı yavaş yavaş. “ dedi.

Kiraların düşeceği tarih açıklandı!

SON ÜÇ AYDA BU İŞİN PSİKOLOJİSİ BAŞLADI 

Nizameddin Aşa, “Şu son üç ayda bu işin psikolojisi başladı yani böyle günlük konut veren kişiler artık veremeyeceğini bildiği için de tedirgin oldu. Zaten günlük kiralık konut vermek zaten yasak. Yalnızca bu kanunla ilgili değil, kanundan önce de yasaklar vardı, İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi vardı" dedi.

KONUT BOLLAŞIYOR FİYATLAR DÜŞECEK 

Nizameddin Aşa, “Son 1-2 ay içerisinde kiralık konut adedi çoğaldı biz de bunu ona da bağlıyoruz fiyatların yüksek olmasına da bağlıyoruz birçok nedeni var tabi bunun zaten bir konut bolluğu yavaş yavaş çıkmaya başladı. Eskiden emlakçıların elinde hiçbir konut yokken, şu anda her emlakçının elinde 3 tane 5 tane kiralık konut var yani, bakıyorsun, bir sokağa çık en az 3-5 tane afiş görebiliyorsun yani konut bollaşıyor ve fiyatlarda düşecek" diye konuştu.


CEZALAR CAYDIRICI 

Emlakçı Mehmethan Yavuz yaptığı açıklamada “Burası Beşiktaş merkez, biz bir emlakçı olarak söylüyoruz biz bile Airbnb'yi çok yerlerde görüyoruz ve çok yayılmıştı, buraya konutların yüzde 80'inde kadar var. Çok Airbnb yapıldıkça insanlar, halk konut bulamıyor. Genel olarak konut sıkıntısı yaşıyoruz, emlakçılar içinde zorluk oluyor konut bulamayınca. Konut veremiyoruz, işlerimiz bozuluyor, Airbnb'e biraz sınır getirilmesine çok memnun olduk. Tabi daha öncesinde 2-3 tane müşterimiz bizi arayıp müşterim Airbnb'den çıkıyor konutum boş kalmasın diye kiraya ver diye arayanlar oldu. Biraz da cezalar caydırıcı olacak, konut sahipleri ceza almaktan çekiniyor. Şu an Beşiktaş'ta bir sürü konutumuz boşaldı, iyi oldu. Müşteriler, halkımız konut tutmaya başladı, fiyatlar düştü. Airbnb'ciler yüksekten tutuyordu ama konutlar boş kalınca ev sahibi arıyor, biz de bu fiyata gitmiyor düşürmek istiyoruz deyip 3 bin Türk Lirası 5 bin Türk Lirası'na kadar fiyat düşürüyoruz" diye konuştu.

KİRALAR ARTMIŞTI


 
Cihangir'de emlakçılık yapan Hilmi Hesap, “Özellikle, son 20 günde 30'un üzerinde müşteri vazgeçti. Bu daha önce, normal kiralık konut arayan müşterilerin konut bulmalarını zorlaştırmıştı. Fiyatları oldukça yükselten bir faktördü Airbnb olayı. Bizim kendi bölgemiz yabancı turistlerin bölgesi, kiraları da oldukça yükseltmişti. Yeni kanun itibarıyla kiraların düşeceğini her yer için tahmin ediyoruz" diye konuştu.
 
Emlakçı Hilmi Hesap açıklamasında “Oldukça sıkı denetimler yapılacak. Bu işi kuralına uygun şekilde yapmak isteyen devam edecek fakat bu sayı oldukça az, çoğu bıraktı. Şu andan itibaren etkisini de görmeye başladık. 60-70'e yakın konutu olan müşterimiz var, biliyoruz. Onlar da bu yasayı bekliyorlar. Yılbaşından sonra ilanlarda bir artış görülecek. Eşyalı konutları çok göreceğiz, bu konutlar Airbnb'den kalan konutlar olacak. Fiyatlar da düşecek" dedi.

 

Uzmanlar yine uyardı: Buralara bina yapılmamalı, kesinlikle uzak durulmalı!

14 yıllık borsacıdan açıklama: Borsanın tekrar yükselmeyeceğini düşünenler ağır yanılacak!

Artık kimse 20. katta oturmaktan, site aidatı ödemekten memnun değil! Vatandaşlardan konut sorunu yorumları!


Geri Dön