28 / 04 / 2024

İkinci kot altı nedir?

İkinci kot altı nedir?

Binaların yoldan kotlandırılmasında genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden kot veriliyor. Yapılarda kot; zeminin altında yer alan dairelere deniyor. Peki, ikinci kot altı nedir?



İkinci kot altı nedir?

Kotlandırma işlemlerine dair esaslar, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde açıklanıyor. Binaların yoldan kotlandırılmasında genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden kot veriliyor.


Yönetmeliğe göre; siyah kot İmar planında gösterilen yolun doğal zeminini ifade ediyor.


Kırmızı kot ise, İmar planında gösterilen yolun gerekli hesaplar yapıldıktan sonra kullanıma hazır haline deniyor.


2. kot altı..

Yapılarda kot; zemin katının altında yer alan dairelere deniyor. Buna göre birinci kot altı, zemin katının altındaki ilk daireye deniyor. 


İkinci kot altı ise birinci kot altı dairenin de altında yer alan daireyi ifade ediyor.


İmar planında aksine bir açıklama getirilmediği takdirde, binanın en düşük kottaki görünen yüksekliği 60,50) m. ise yan ve arka parsel sınırından en az 15,00) m. çekilmek durumundadır. 


60,50 m. yükseklikten sonra artan her kat için ön ve yan bahçe mesafelerine 0,50 m. arka bahçe mesafesine 1,00 m ilave edilir. Yüksek yapı, az katlı bir ana kitle üzerinde yükseliyorsa, parsel sınırı ile ana kitlenin parsele en yakın noktası arasındaki mesafe 10 metreye kadar düşürülebilir. 


Ana kitle yüksekliği dahil yapı yüksekliğinin 60,50 m olması durumunda yükselen blok ile parsel sınırı arasındaki mesafe en az 15,00 m. olup 60,50 m yükseklikten sonra artan her kat için bu mesafeye 0,50 m ilave edilir. 


Bu maddede ifade edilen ana kitle; en fazla 5 katlı olup kat adedi binanın en düşük kottaki cephesi esas alınarak belirlenir. 


Bir parselde birden fazla bina yapılması halinde yüksek olan bina esas alınarak binalar arasındaki en az mesafe, 20,00 m. olup, 60,50 m. yükseklikten sonra ilave her 3,00 m. yükseklik için bu mesafeye 0,50 m. ilave edilecektir.


Kot altı daire ne demek?


Geri Dön