İkiz villalarda okul yapılabilir mi?
Posta köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda arkadaşıyla müşterek arsasında ikiz villa yaptırdığını belirten okuyucu, arkadaşının villayı kiraya verdiğini söyledi ve müdahale edip edemeyeceklerini sordu.
Posta köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda arkadaşıyla müşterek arsasında ikiz villa yaptırdığını belirten okuyucu, arkadaşının evi okula kiraya verdiğini söyledi. Okulun ortak bahçeyi işgal ettiğini söyleyen okuyucu bunun hak olup olmadığını ve müdahele edip edemeyeceklerini sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...
Bir arkadaşımla müşterek malımız olan arsada ikiz villa yaptırdık. Ancak bir süre sonra arkadaşım evini özel bir eğitim sistemi uygulayan bir okula kiraya verdi. Okul, ortak bahçemizi işgal etti. Bazı üstü örtülü alanlar oluşturdu, bahçe bakımını yok etti ve okul gürültüsünden evimizde barınamaz olduk. Bunu yapma hakkı var mı? Bizim müdahale etme hakkımız yok mu? A.A.
*****
Burada yaşanan durumda rahatsız edici özellikler bulunuyor. Dikkatle bakılırsa, okul yapılacağı zaman bitişik nizam binalar seçilmez. Müstakil parsellerde, çevresi bahçe şeklinde kullanılmak üzere boş olan, hatta etrafı duvarla kaplı ve giriş çıkış kontrollü binalar şeklinde inşa edilirler. Buradaki durumda okul olmaz. Peki şu an ne olacak? İlk olarak evin durumunun net olarak bilinmesi gerekir. Kat mülkiyeti var mı? Kat mülkiyeti bulunuyor ise bu mevzuata göre tapuda mesken şeklinde belirtilen bağımsız bölümlerde, bu şekilde toplu olarak yapılacak alanların kurulması yalnızca kat maliklerinin oybirliğinin sağlanmasıyla karar verilir.
*****
Bu konuda düzenleme getiren Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 24’üncü maddesinde meskenlerde gerçekleştirilemeyecek işlere yer veriliyor. Bunların içinde ‘okul’ kelimesi yer almıyor ancak böyle toplu iş yerlerinin sayılmasının ardından ‘gibi’ denilerek, okul veya benzeri yerlerin yapılamayacağı dikkat çekiyor. Zaten bakanlık tarafından da bu şekilde bir meskende okul açılması amacıyla izin çıkmaz. Okuyucu ortak bahçe ve alanlara değindiği için bir kat mülkiyeti olduğu düşünülerek bu durum bu şekilde açıklanabilir. Eğer böyle ise ortak alan olan bahçede amacı haricinde kullanım gerçekleştirilemez, kapalı alanlar yapılamaz.
Peki kat mülkiyeti olmadığı göze alınınca ne olur? Bu durumda da komşuluk hukuku dikkate alındığında ses, gürültü yayan, is ve duman çıkaran işlerden kaçınılması gerekir. Yani komşuluk hukukunda da rahatsız edici davranışlara yasak getirildi. Bu sebepten mevcut binaların hukuki hali bilinmeli ve buna uygun tedbir alınmalı.