03 / 10 / 2024

İkizdere 2 yılda kuruyacak!

İkizdere 2 yılda kuruyacak!

İkizdere'nin Doğu Karadeniz'in kimliğini oluşturduğunu söyleyen Özer, 'Üzerine türküler yakılmış, onun ritmini, coşkusunu horonuna yansıtmış vadide yaşayan Ü®kizdere, Ü®yidere ve Kalkandere halkı coşkuyla akan derelerini ancak denize karışırken görecekler




Sit tartışmaları, mahkemelerin verdiği iptal kararlan ve yurttaşların tepkisine karşın HES'ler denize kadar indi. Rize'nin Ü®kizdere ilçesinden tünele giren su, gün yüzü görmeden 35 km'lik alanı geçerek Ü®yidere'de denize dökülecek. Tema Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, 'Yaklaşık 2 yıl sonra İkizdere'de su kalmayacak' dedi.

İki yıkım daha...
Doğu Karadeniz'e özellik'kazandıran önemli vadilerden olan ve geçen ay büyük bir kısmı sit alanı ilan edilen Ü®kizdere Vadisi'nde iki yeni HES Projesi'ne daha onay verildi. Kızılağaç HES ve Saray HES isimli projelerle Ü®kizdere Vadisi'nde suyun dere yatağına bırakıldığı son iki bölüm de kurutulmuş olacak.

Tema Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, 'İkizdere'den tünele giren su, dere yatağında hiç akmadan, altı HES projesini geçerek Ü®yidere'de denize ulaşacak. Binlerce bitki türüne, yaban hayatına yaşam kaynağı olan İyidere ve ana kolu ܎kizdere şirketlerin insafına terk edildi. En kırılgan ekosistemler inşaat şantiyesine dönüştü' dedi.
Cumhuriyet/ALİ ÖZTÜRK
 


Geri Dön