09 / 01 / 2025

İklim değişikliğinde Türkiye'nin payı yok!

İklim değişikliğinde Türkiye'nin payı yok!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, günümüzde iklim değişikliğinin yeni dünya gündeminde en üst sıralarda yerini aldığını belirtti. Güllüce, 'Türkiye burada çok az yer işgal ediyor' dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Türkiye burada çok az yer işgal ediyor. Dünyayı kirletmede Türkiye çok iyi bir konumda. Gelişmiş ülkeler hem insanı hem dünyayı çok kötü tükettiler. Bugün dünya insanının şikayetçi olduğu konularda bizim katkı payımız önemsenmeyecek kadardır.” dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda yapılan 'İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu' toplantısına Bakan İdris Güllüce ve diğer bakanlıklardan davetliler katıldı. 


Toplantıda konuşan Bakan Güllüce, günümüzde iklim değişikliğinin yeni dünya gündeminde en üst sıralarda yerini almakta olduğunu belirterek, “İklim değişikliğinin insanoğlu için tehdit olduğu bilinmektedir. Son yüzyıldaki sıcaklık artışı 1 dereceye yaklaşmıştır. Bu artışın müsebbibi de insanoğludur. İnsanlık şu anda tarihin en çok karbondioksit konsantrasyonunu solumaktadır.” şeklinde konuştu.


Türkiye’nin burada çok az yer işgal ettiğini ifade eden Güllüce, bu durumu "Dünyayı kirletmede Türkiye çok iyi bir konumda. Gelişmiş ülkeler hem insanı hem dünyayı çok kötü tükettiler. Bugün dünya insanının şikayetçi olduğu konularda bizim katkı payımız önemsenmeyecek kadardır. Son yıllardaki bu artış tehlike göstermektedir. Hızlı artan nüfus, üretim, hızlı tüketim alışkanlıkları, hele doğal baskılar üzerindeki baskıyı artırmaktadır. İnsanlığın sürekli tüketmesi teşvik edilmekte ve bu tüketimde fren tutmamaktadır. Bu nedenle iklimle uyumlu şehirleşme ve yönetimi en önemli konulardan bir tanesidir.” sözleriyle açıkladı.


2013 YILINDA TÜRKİYE’NİN İLK YEŞİL BÜYÜME STRATEJİSİ İDEP


Sera gazı emisyonu ve iklim değişikliği konusunda 2011-2023 yıllarına yönelik stratejik ilkeleri içeren Türkiye’nin ilk yeşil büyüme stratejisi olan İklim Değişikliği Eylem Planı (İDEP) izleme değerlendirme süreci 2013 yılı başında başlatıldığını hatırlatan Güllüce, “Tüm Türkiye’de ulusal ve yerel düzeyde toplam 332 kullanıcı tarafından 450 sektörel eyleme ilişkin gelişmeler hakkında bilgi girişi yapılmıştır.” şeklinde konuştu. 


İklim sistemi ‘e-iklim’ sistemi sayesinde raporlar bir yıl içerisinde tamamlanacağını açıklayan Güllüce, “Online takipleme sistemi sayesinde bilgi depolama mümkün olacaktır. 2014 yılında kullanıma açılacak olan sistem ile Türkiye yeni iklim değişim bildirimini ve diğer raporlarını da hazırlayabilecektir.” ifadesini kullandı.


SERA GAZLARI TESİS SEVİYESİNDE İZLENECEK


Bakan Güllüce, yönetmelik ile ulusal sera gazı emisyonlarının önemli bir kısmını teşkil eden sektörlerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının tesis seviyesinde izlenmesi ve düzenli olarak Bakanlıkça düzenlemesinin sağlanacağını kaydetti. Güllüce, şunları ekledi: “Bu sistem sayesinde ülkemizin sera gazı emisyonlarının daha kesin şeklide hesaplanması mümkün olacaktır. Temel istikametimiz tarihsel sorumluğa sahip ülkeleri liderlik rolü üstlenmesi. İklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkelerinin haklarının korunması yönündedir. Umarız bu yeni süreç tüm dünyada iklim değişikliği mücadele mutabakatın zeminini oluşturur. Bugün en önemli konu ise yeni iklim esaslarına ilişkin ülkemiz tarafından uluslararası iklim değişikliği müzakereleri çerçevesince Türkiye’nin tutumunun belirlenmesidir.”


Bugün 


Geri Dön