27 / 11 / 2024

İklim özellikleri ısıtma soğutma sistemleri çeşitliliğini artırıyor!

İklim özellikleri ısıtma soğutma sistemleri çeşitliliğini artırıyor!

Türkiye’ nin dört mevsimi yaşayan bir ülke olması, ısıtma soğutma sistemlerinde pazarı çeşitlendirdiği gibi ihtiyaçlar da büyümenin motoru oluyor. Kriz dönemleri hariç sektör sürekli büyüdü...




Türkiye’nin dört mevsimi yaşayan bir ülke olması, ısıtma soğutma sistemlerinde pazarı çeşitlendirdiği gibi ihtiyaçlar da büyümenin motoru oluyor.  Kriz dönemleri hariç sektör sürekli büyüdü.


Türkiye, Akdeniz ikliminin özelliklerini taşıdığı için, yazları sıcak, kışları ise soğuk geçmektedir. Bu iklim özelliği ise ısıtma ve soğutma sistemleri cihazlarının yaygın kullanımını zorunlu kılmakta. Sektör 1950’lerden beri canlılığını korumakta ve istikrarlı bir şekilde büyümektedir. Kriz dönemleri hariç, Türk ısıtma ve soğutma sektörü üretim ve kapasite itibarı ile sürekli büyüdü. Nüfus artışı ve yaşam standartlarının gelişimi de sektörün ürünlerinin üretimini uyarıcı faktördür. Firma sayısı ve pazara sunulan ekipman çeşidi 1990’lardan itibaren hızlı artış göstermiştir. Ürünler bazında ihracata baktığımızda en yüksek paya sahip olan ürünler klima cihazları, buzdolapları, dondurucular ve buhar kazanları. Ülkeler bazında sektörü ele aldığımızda en yüksek ihracata sahip ülkeler sırasıyla Çin, Almanya, İtalya, ABD ve Japonya. Türkiye yaklaşık 3 milyar dolarla 11. sırada.


Sektörün ithalatta en yüksek paya sahip olduğu ürünler buzdolabı, dondurucular, klimalar ve merkezi kazanlardır. Dünya ithalatına ülkeler bazında baktığımızda en yüksek paya sahip olan ülkeler sırasıyla ABD, Almanya, Fransa, Çin ve İngiltere’dir. Türkiye’nin listedeki yeri Singapur ve Hindistan’dan sonra gelen 18. sıradır.


Kriz dönemleri dışında Türk ısıtma ve soğutma sektörünün üretim ve kapasitesi büyümektedir. Nüfus artışı ve yaşam standartlarının gelişimi de sektör ürünlerinin üretimini uyaran bir faktördür. Firma sayısı ve pazara sunulan ekipman çeşidi 90’lardan itibaren hızlı artış göstermiştir.


Geçen 10 yıl içerisinde sektör, ihracata yoğunlaşmış; üretim süreçlerinde ileri teknoloji kullanılmaya başlamıştır. Giderek artan sayıda firmanın ISO belgesi ve diğer kalite belgelerine sahip olması, tasarım sürecinde müşteri tercihlerinin eksiksiz yerine getirilmesi, ihracatın büyümesine katkıda bulunmaktadır. 2006 yılında 2 milyar dolar olan ısıtma ve soğutma ekipmanları ihracatı 2013’te 3 milyar doları geçmiştir. Buzdolapları ve dondurucular 2011 yılı ısıtma ve soğutma ekipmanları ihracatında % 53 ile en yüksek payı oluşturmaktadır. Buzdolabı ihracatı en fazla İngiltere, Fransa, Almanya, Irak, İtalya, İspanya, İran, ABD, Polonya ve Romanya’ya yapılmakta.


Üretimin büyük çoğunluğu iç pazarda satılmakta ve ihracatta ana ülkeler; İngiltere, Almanya ve Fransa’dır. Bölgemizin büyük pazar potansiyeli ve düşük yatırım maliyetleri nedeniyle yatırımcıları çekme potansiyeli yüksektir. Bölgede bulunan tarım ve turizm sektörlerine ek olarak, ticaret ve inşaat sektörü de ısıtma soğutma sektörüne katkı sağlamaktadır.


Sonuç olarak bölgemizin yatırım fırsatlarını değerlendirecek olursak listenin başlarında şu maddeler göze çarpmaktadır; gelişmiş ülkelere ve Türkiye’deki diğer bölgelere göre daha düşük maliyetli işgücü ve mühendislik hizmetleri. KOBİ’lerin yüksek esneklik ve uyum sağlama kabiliyeti. Hammaddelerin kolay bulunması. Ürün geliştirme ve tasarım kapasitesi ve teknik bilgi birikimi. Nüfus artışı ve turizm işletmeleri nedeniyle metal makine ve donanıma yönelik yükselen talep.


Zaman Gazetesi 


Geri Dön