27 / 04 / 2024

Ender Çolak: Kentsel dönüşümün hızlanması, ısınma için geliştirilen alternatifleri de artırıyor!

Ender Çolak: Kentsel dönüşümün hızlanması, ısınma için geliştirilen alternatifleri de artırıyor!

Baymak Genel Müdürü Ender Çolak, kentsel dönüşümün hızlanması, ısınma için geliştirilen alternatifleri de artırıyor. Binalarda yüzde 25 enerji tasarrufu sağlayan yoğuşmalı kombilerle 3-4 milyar dolar kâr elde edilebilir dedi...



Kentsel dönüşümün hızlanması, ısınma için geliştirilen alternatifleri de artırıyor. Bu durumun, sistemi değiştirmek için tarihi fırsat olduğunu belirten Baymak Genel Müdürü Ender Çolak, binalarda yüzde 25 enerji tasarrufu sağlayan yoğuşmalı kombilerle 3-4 milyar dolar kâr elde edilebileceğini söyledi.


‘‘Kentsel dönüşüm gerçekleştirilirken ısınmayı değiştirmek gibi tarihi bir fırsat önümüzde. Alışkanlıkları dönüştürerek enerji tasarrufu yapabiliriz. Böylece 56 milyar dolar cari açığın önemli kısmını oluşturan ısıda kârlı bir duruma geçebiliriz.’’ Bu tespitler Baymak Genel Müdürü Ender Çolak’a ait. Türkiye’de ciddi oranda enerji tasarrufuna ihtiyaç olduğunu söyleyen Çolak, bunun için yüksek verimlilik içeren ürünler kullanmanın önemine vurgu yaparak AB’nin 26 Eylül 2015’ten itibaren etiketleme standartlarında yoğuşmalı olmayan hiçbir ürünün kullanılmayacağını belirtiyor. Yoğuşmalı kombi kullanımı ile en az yüzde 25 enerji tasarrufu elde edileceğini söyleyen Çolak, bunun 3-4 milyar dolar bir kâr getireceği tespitinde bulunuyor.


Kentsel dönüşümde ısıtma sorununu doğru biçimde çözmenin bakanlığın görevi olduğunu belirten Çolak, müteahhitlerin ucuz ürünlere yönelmesini engelleyip atılması gereken adımları sıralıyor: ‘‘Zorunlu olmasa bile gönüllü teşvikler olmalı. Üreticiler ile bir araya gelinir yeni ısıtma sisteminin yüksek verimlilikte olması için müteahhitlere birtakım avantajlar sağlanır.” Baymak olarak kombiden biraz daha büyük ebatlarda yoğuşmalı kazan üretimine başladıklarını aktaran Çolak, bunların yan yana konulduğunu ve ihtiyaca göre kazanların devreye girdiğini ifade ediyor. Okulların gelirlerinin büyük bölümünün ısınmaya gittiğini belirten Çolak, geçen yıl yoğuşmalı kazan kullanan bir okul müdürünün kendisini arayarak eskisinin yarısı kadar para ödediklerini söylediğini aktarıyor. Baymak olarak farkındalık oluşturmak için sitelere gittiklerini ve merkezi sistemlerde neden verimli ürün kullanmaları gerektiğini anlattıklarını ifade eden Çolak, yüksek bütçeli evlerde buna dikkat edildiğini ama kentsel dönüşümde her segmentten ev olduğunu ve bunlarda verimli ürünler kullanmanın önemli olduğunu vurguluyor. Baymak olarak başka ürünlere göre   yoğuşmalı kombileri anlattıklarını belirten Çolak,” AB’de büyük oranda yoğuşmalı olmayan kombi üretimi kalmadı. Türkiye’de hem AB’ye uyum açısından hem de ekonomik olarak bundan etkilenecektir. Yüksek verimli ürünler kullanıp buna hazırlıklı olmalıyız. Yoğuşmalı kombileri ilk biz reklamlarda kullandık kimse bilmiyordu. O artık yerleşti bir adım sonrası hibrit ürünler. Tüketebileceğimiz enerjiyi ne kadar azaltırsanız oraya gitmek zorundayız.’’ diyor.


46 yıllık bir geçmişe sahip olan Baymak, 2008’de Hollandalı Baxi Grup’un BDR Thermea’sı tarafından alınarak yüzde 100 yabancı sermayeye satılmıştı. Birleşmenin finansal bir zorunluktan kaynaklanmadığının altını çizen Çolak, katma değerli ürün üretmenin önemine de vurgu yapıyor. Çolak, “Baxi Grup’un  2 milyon Euro’ya yakın cirosu var. Çok güçlü inovatik yapısı var. Biz bu ürünleri ne yazık ki içeride üretemiyoruz. Sektör olarak dışa bağımlıyız. Cari açığa katkıda bulunuyoruz. Bunun çözümü için teknolojiyi geliştireceğiz.  Bizim hayalimiz Ar-Ge gücünü Türkiye’ye getirebilmek, üretim yerini Türkiye yapabilmek. Kazan üretimini Türkiye’de yapıyoruz şimdi ama önemli olan bunu kalıcı olarak yapabilmek.’’ diyor.


Dünyaya ürün ihraç eden Baymak, sadece ısıtma sistemlerini değil, soğutma ve yenilenebilir enerji alanında da ürün pazarlıyor. Fransa’ya kazan, Avrasya ülkelerine kombi sattıklarını söyleyen Çolak, bunun yeterli olmadığını yeni pazarlara ihtiyaç olduğunu ifade ediyor ve ekliyor: “Biz de önümüzdeki sene özellikle yenilenebilir enerjiyi Ortadoğu ülkelerine satmaya odaklanacağız. İhracatı en yoğun yaptığımız ülkeler Almanya, Danimarka ve Fransa. 2014 senesinde bu yıla oranla yüzde 20’nin üzerinde büyümeyi hedefliyoruz.” Sektörün içinde bulunduğu durumla ilgili de değerlendirmede bulunan Çolak gelişmenin ya da durgunluğun konut sektörü ile orantılı gittiğinin altını çiziyor. Son dönemde inşaat sektörünün daha çok kamu yatırımları ile büyüdüğünü ifade eden Çolak bu durumun kendilerini olumsuz etkilediğini ve sektörün yüzde 10 civarında bir küçülmeye gittiğini söylüyor. Bunun diğer etkenlerini de insanların ihtiyaçlarını ertelemesi ve belli bir metrekare üzerindeki yapılarda merkezi sistemin zorunlu olmasını olarak sıralıyor.



Zaman Gazetesi 


Geri Dön