26 / 07 / 2024

İksir Resort Town; Kastamonu'da doğa kasabası!

İksir Resort Town; Kastamonu'da doğa kasabası!

Kastamonu'ya 29 kilometre uzaklıktaki Daday ilçesinde, eko-turizm amacıyla kurulan tesiste, binicilik eğitiminden ahşap yapımına, bisiklet turlarından olta balıkçılığına kadar pek çok faaliyet gerçekleştiriliyor


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Emekli matematik öğretmeni İksir Aydın ile mali müşavir eşi Gültekin Aydın, doğayı ve seyahati seven bir çift. Çocuklarıyla yurtiçinde ve yurtdışında yaptıkları seyahatlerden dönüşlerinde hep "Neden biz de her türlü doğa faaliyetinin yapılabileceği bir yer açmıyoruz" diye düşünürler. Dört yıl önce de İksir Hanım'ın memleketi Kastamonu'nun, çevresi çam ormanlarıyla kaplı 3 bin 500 nüfuslu Daday ilçesinde bir tesis açmaya karar verirler. 2009'un aralık ayında 'doğa ve insana saygı' felsefesinden yola çıkarak gerçekleştirdikleri İksir Resort Town adlı yaşam kasabası açılır. Yaklaşık 60 dönümlük arazideki tesiste, yılın 12 ayı birçok aktiviteyi gerçekleştirme imkanı var. İksir Aydın, "Biz orada bir ilki başardık," diyor ve ekliyor: "Daday, bereketli topraklar anlamına geliyor. Biz doğayı seven, atlı sporlara ilgi duyan bir aileyiz. Tatil anlayışımız da gittiğimiz yerlerden çeşitli deneyimler kazanarak dönmektir. Bu bölgede konaklamanın yanı sıra doğa sporlarının yapılabileceği, çeşitli aktivitelerin gerçekleştirilip yerel ürünlerin de yaşatılacağı bir tesis yoktu."

BAHARDA MANTAR TOPLANIYOR

Ilgaz'la Küre dağları arasında, 'oksijen çadırı' olarak adlandırılan yöredeki tesiste, yerel sanatların canlandırılması için de çalışmalar yapılıyor. Ahşap işlerin gerçekleştirildiği atölyede, çivisiz Daday sandalyesi yeniden yapılmaya başlanmış. Daday dokuması denilen yerel dokumalar için de şakşaklı tezgahlar kurulmuş. Tesise gelenler, ahşap oymacılığı ya da kumaş dokuma eğitimi alabiliyor. Aydın, tesislerinde dünya mutfağının yanı sıra yerel yemeklere ağırlık verildiğini söylüyor: "Kastamonu, gastronomi açısından çok zengin. En bilinenleri etli ekmek, hindi etinden yapılan banduma, müsellim otuyla yapılan yemekler, çorbalar, sarmalar, kavurmalardır." Aydın uzmanlarla mantar topladıklarını da anlatıyor: "Çam ormanlarında ilkbaharda cincile, sonbaharda Kanlıca, tel tel ve melez mantarları toplanıyor. Bunlarla da çorba ve börek yapılıyor."

Tesiste binicilik yarışması oldu

Aydın, atlı sporlar ve binicilik alanında da çok iddialı: "Bu bölgede atçılık çok sevilir. Tesiste profesyonel ölçülerde açık, kapalı manejlerde biniş alanları hazırladık. Burada antrenörler binicilik eğitimleri veriyor. Bu yıl Türkiye Binicilik Federasyonu ile işbirliğiyle bir ilki gerçekleştirdik. Engel atlama, atlı dayanıklılık ve derby yarışması bizim tesisimizde yapıldı. Bunu gelenekselleştireceğiz. Ekim ayından itibaren de ulusal yarışlara profesyonel biniciler yetiştirmek için çocuk ve gençlere eğitim vermeye başlayacağız."

Karda yürüyüş ilgi çekiyo

İksir Aydın, 1.800 metre yükseklikteki Ballıdağ'da da kış sporları ve yayla turizmi için altı odalı küçük bir tesisleri olduğunu anlatıyor. Yılın altı ayı karlar altındaki Ballıdağ, kayak sporuna meraklı olanlar için ideal. Aydın, yurtdışından gelenlerin çevredeki patikalarda kar yürüyüşleri yaptıklarını söylüyor.

Figen Yanık / SABAH


Geri Dön