Ekonomi

İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez: Gerçek enflasyonu bilmezsek kiralar da ücretler de fiyatlar da doğru belirlenemez!

Eski Hazine Müsteşarı, akademisyen ve yazar Dr. Mahfi Eğilmez, enflasyon ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve kiraların doğru belirlenemeyeceğini söyledi. İşte o açıklama...

Deneyimli iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, Türkiye ve dünya ekonomisi ile ilgili isabetli analizlerini sürdürüyor. Kendi ismini  taşıyan blogunda dikkat çeken yazılar yayınlayan Mahfi Eğilmez'in 27 Mayıs tarihli son yazısı "En doğru enflasyon tahmini" başlığında oldu. 

Eğilmez, birçok yazısında ve açıklamasında nflasyonun doğru açıklanması gerektiğine değiniyor. 

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Mahfi Eğilmez, enflasyonu düşürmek için uygulanan politika araçlarının enflasyonu hedef alarak ayarlanmamışsa enflasyonu yüzde 5’ler düzeyine indirmenin ve orada tutmanın mümkün olmayacağını belirtti. 

ENFLASYON VERİLERİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR 

Eski Hazine Müsteşarı, akademisyen ve yazar Mahfi Eğilmez, konuya ilişkin açıklamasında Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerini her ay uyguladığı anketlerle belirlediğine, piyasa katılımcılarının da genellikle Merkez Bankası’nın açıkladığı enflasyon tahminine paralel tahminlerde bulunduğuna dikkat çekti. 

Ancak bu tahminlerin tutmadığını dile getiren Eğilmez, bunun iki nedenini şu şekilde açıkladı: 

"(1) Piyasa katılımcısı şeklinde seçilenler doğru tahmin yapabilen kişiler olmayabilir.

(2) Bu kişiler Merkez Bankası’nı üzmemek için onun öngörüsü çevresinde tahmin açıklıyor yani kendi tahminlerini saklıyor olabilirler. 

- Firma temsilcilerinin öngörüleri biraz daha gerçekçi görünüyor. Onlar da aslında, enflasyon oranına göre belirlendiği için, ücret zamlarını frenleyebilmek amacıyla tahminlerini düşük tutuyor olabilirler. 

- Gerçeğe en yakın öngörüler tüketicilerden geliyor. Aslına bakarsanız gerçekleşmiş şekilde açıklanan enflasyon verilerinin de gerçeği yansıtmadığını biliyoruz. Bunu kendi yaşamımızda karşılaştığımız fiyatlardan görebiliyoruz. TÜİK, verileri nasıl ve nereden elde ettiğini mahkeme kararlarına karşın açıklamadığı için de bunları denetleme olanağımız yok."

KREDİ KARTI KULLANIMI VE ENFLASYON KARŞILAŞTIRMASI 

Mahfi Eğilmez, kredi kartı kullanımındaki artış ile enflasyon karşılaştırması da yaptı. 

"2023'te hane halklarının toplam tüketim harcaması 15,5 trilyon TL şeklinde gerçeklemiş bulunuyor. Aynı sene kredi kartı harcamaları 7,3 trilyon lira olduğuna göre demek ki toplam nihai tüketim harcamalarının yüzde 47’si kredi kartıyla gerçekleştiriliyor. Piyasada on binlerce farklı mal bulunduğu ve TÜİK’in TÜFE endeksi kapsamında 406 madde yer aldığı dikkate alındığında yüzde 47 temsil oldukça yüksek bir temsil şeklinde kabul edilebilir" açıklamasında bulunan Eğilmez, 2023'te,2022'ye göre yerli kredi kartlarının yurtiçi kullanım tutarlarının yüzde 128,4 arttığına dikkat çekti. 

Eğilmez, 2024'ün ilk üç ayında kredi kartı kullanımı artışının yüzde 133'e yükseldiğini belirtti ve "Buna karşılık TÜİK TÜFE’deki yükselişler, kredi kartı kullanım artışının yarısında kalmış. Oysa ENAG’ın eTÜFE artış oranları kredi kartı kullanım artışı oranlarına çok daha yakın gerçekleşmiş. Hatta 2023’de eTÜFE ile kredi kartı kullanım oranı artışı neredeyse bire bir tutmuş" bilgilerini verdi. 

KİRALAR DOĞRU BELİRLENEMEZ

Eski Hazine Müsteşarı, akademisyen ve yazar Mahfi Eğilmez, önce gerçek enflasyonun ne olduğunun tespit edilmesi gerektiğini belirtti. 

Eğilmez, konuya ilişkin "Gerçek enflasyonu bilmezsek ücretler de fiyatlar da kiralar da doğru belirlenemez. Enflasyonu düşürmek amacıyla uyguladığımız politika araçları gerçek enflasyonu hedef alarak ayarlanmamışsa enflasyonu yüzde 5’ler seviyesine indirmek ve orada tutmak mümkün olmaz." ifadelerini kullandı. 

MG'nin Mayıs 2024 kampanyası için son 5 gün! Yüzde 50 peşinatla otomobil fırsatı! 

Evini 5'inci yıldan sonra satanlara vergi gelmesinin konut fiyatlarına faydası olmaz! 

Vergi düzenlemeleri konut sektörünü bitirir, gerçek bedelle satışlar fiyatları yüzde 40’a kadar artırır