17 / 06 / 2024

Vergi düzenlemeleri konut sektörünü bitirir, gerçek bedelle satışlar fiyatları yüzde 40’a kadar artırır

Vergi düzenlemeleri konut sektörünü bitirir, gerçek bedelle satışlar fiyatları yüzde 40’a kadar artırır

Artan inşaat malzemeleri, işçilik ücretleri ve bitmeyen ruhsat süreçleri nedeniyle konut sektörünün can çekiştiğini söyleyen Alemdağ Merkez Emlak Yönetim Kurulu Başkanı İsa Demir, birçok müteahhitin konut yapmayı bıraktığını belirtti.



Gayrimenkul piyasasındaki durgunluk sürerken, sektör temsilcileri sorunların giderek büyüdüğüne dikkat çekiyor. Alemdağ Merkez Emlak Yönetim Kurulu Başkanı ve 2/B Mağdurları Platformu Kurucusu İsa Demir, konut üretiminin ihtiyaç olmasına rağmen sektörün durma noktasına geldiğine dikkat çekti.

Konut sektörünün can çekiştiğini ifade eden İsa Demir, “İnşaat malzemelerindeki durdurulamaz yükseliş, belediye harçlarındaki açgözlü artışlar, zor bulunan inşaat işçisi, sigorta primleri, aylar-yıllar süren inşaat ruhsatı süreleri, beton lobisinin filmleri müteahhitleri bıktırdı. Bir çok müteahhit konut yapmayı bıraktı” dedi.

Vergi düzenlemeleri konut sektörünü bitirir, gerçek bedelle satışlar fiyatları yüzde 40’a kadar artırır

KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ MÜTEAHHİT HOR GÖRÜLDÜ

Emlak Konut ile ortak iş yapan büyük müteahhitler hariç, konut üreterek yüksek karlar elde etmenin imkansız olduğunu belirten Demir, “Her yıl 650 bin civarında evliliğin, 1 milyonun üzerinde doğumun olduğu ülkemizde konut üretimi önemli bir ihtiyaç olmasına rağmen hep rant işi gibi görülmüş ve gerekli hassasiyet gösterilmemiştir” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Küçük ve orta ölçekli müteahhitlik özendirilip desteklenmeyerek hep hor görülmüştür. Aslında küçük parsellerin çoğunlukta olduğu büyük şehirlerde dönüşümü küçük çaplı müteahhitler ile gerçekleştiriyor. 1000-2  bin konut yapmaya gücü olan müteahhide 20 dairelik çürük bir apartmanı dönüştürtemezsiniz. Küçük çaplı iş yapan müteahhitler kar edemediği için piyasadan çekiliyor. Bu konuya bir çare bulunmaz ise yaklaşan Marmara depreminde birçok insanımız enkaz altında kalacak.”

Vergi düzenlemeleri konut sektörünü bitirir, gerçek bedelle satışlar fiyatları yüzde 40’a kadar artırır

GERÇEK BEDELLE SATIŞ FİYATLARI YÜZDE 40 ARTIRIR

Konut sektöründe yaşanan olumsuzluklar rağmen hükümetin yeni vergilerle durumu daha içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini belirten İsa Demir, “Konut alımının bu kadar zor olduğu bir dönemde, hükümet yeni vergi düzenlemesi ile müteahhite ve dolayısıyla konut alıcısına yeni yük getirmeye çalışıyor. Kredi faizlerinin yüksekliği ve daire fiyatlarınında artmasıyla zaten daire alamayan vatandaş yeni vergi düzenlemesi ile dairenin yanından bile geçemeyecek. Bu gidişle 30 yıldır dönüştüremediğimiz çürük binalar, bir 30 yıl daha bekleyecek.”

Daire satışlarında gerçek rakamların gösterilebilmesi için vergi sisteminde değişiklik yapılması gerektiğini vurgulayan Demir, “İnşaat işlerinde birçok kalem maalesef faturalandırılamıyor. Bu durumu kanun yapıcı da maliye de biliyor. Buna rağmen gerçek değerlerden daire satışı yapılırsa o dairenin fiyatı yüzde 20 ile yüzde 40 arasında artacak” dedi. Demir konut sorununun bitmesi için yapılması gerekenleri de madde madde sıraladı.

KONUT SORUNUNUN BİTMESİ İÇİN

Ülke gerçeklerine göre inşaatta vergi sistemi tekrar gözden geçirilmeli.

İnşaat ile ilgili tüm harçlar en az 10 kat düşürülmeli.

Kıymetli hazine arazilerinde lüks konut yerine sosyal konut üretimine geçilmeli.

2 ay içinde inşaat ruhsatı veremeyen belediye cezalandırılmalı.

Kangren haline dönüşmüş imar sorunları biran önce çözülmeli.

Yerel müteahhitlik özendirilmeli.

Daire satışlarında tapu harcı alınmamalı.

Afganistan gibi ülkelerden inşaat işçisi getirilmeli.

İlk defa daire alacak olan vatandaşa uygun şartlarda devlet bankasından 20 yıl vadeli kredi verilmeli.

Yerel belediyeler konut arsası üretmeli.

Konut alana vatandaşlık verilmemeli.

Şehir gelişim akslarına doğru büyütülmeli, şehir merkezlerine daha fazla yüklenilmemeli.

www.alemdagmerkezemlak.com

 

Konutta yeni dönem başlıyor! Sektör nasıl etkilenecek? 

İnşaatta güven azaldı! TÜİK son dakika rakamları açıkladı!

Kredi çekecekler aman dikkat! 100 bin lira çekerken, 19 bin lira kaybedebilirsiniz!

 

 


Geri Dön