Sektörel

İlan Doğrulama Sistemi öncesinde sahte ilanlara dikkat! Konutu mutlaka yerinde inceleyin!

Emlak ilanlarının güvenilirliğini artırma amacıyla yürürlüğe konan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül'de devreye girecek. Endeksa Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Görkem Öğüt, sahte ilanlara karşı uyarılarda bulundu.

2025 yılı başında emlak ticaretinde zorunlu hale gelecek olan düzenleme öncesinde, özellikle kiralık konut ilanlarında dolandırıcılık olayları gündemde. Endeksa Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Görkem Öğüt, sahte ilanlara karşı uyarılarda bulundu. Öğüt:  “Kiralamayı veya satın almayı düşündüğünüz konutu mutlaka yerinde inceleyin. Ayrıca, konutun bulunduğu bölgede tanınan ve güvenilir bir emlak danışmanıyla çalışmaya dikkat edin.” dedi.

SAHTE İLANLARDA KAPORA TUZAĞINA DİKKAT

Türkiye’de son yıllarda hızla artan gayrimenkul fiyatları konut ve barınma sorununu gündeme taşırken yeni dolandırıcılık türlerine de yol açtı.

Özellikle kiralık evlerdeki arz sıkıntısını fırsat bilen dolandırıcıların, sahte ilanlarla kapora toplayarak çok sayıda vatandaşı mağdur ettiği bildiriliyor. Bunun yanı sıra, satılık konutlarda da farklı fiyatlarda birden fazla ilan olması, alıcıların doğru bilgiye ulaşmakta zorlanması ve dolandırıcılığa açık hale gelmelerine neden oluyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından 15 Eylül’de yürürlüğe sokulacak olan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), bu gibi mağduriyetlerin giderilmesini amaçlıyor.

ENDEKSA'DAN EMLAK İLANLARI İÇİN UYARI GELDİ

Yapay zekâ teknolojisiyle gayrimenkul değerleme ve bölgedeki en iyi emlak danışmanları ile mülk satış imkânı sunan Endeksa, yılbaşından itibaren emlak sitelerinde zorunlu olarak uygulanacak bu düzenlemeye ilişkin açıklama yaptı.

Endeksa Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Görkem Öğüt, düzenlemenin piyasayı daha stabil, güvenli ve şeffaf bir hale getirmeye katkı sağlayacağını söyledi: “Özellikle satılık konut ilanlarındaki manipülasyonlar, sektörün uzun süredir mücadele ettiği önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyordu.

Daha önce, aynı konutun farklı fiyatlarla veya aynı fiyatla defalarca ilan edilmesi gibi durumlarla sıkça karşılaşıyorduk. Bu durum, piyasanın manipüle edilmesine ve alıcıların yanıltılmasına neden oluyordu. Ancak son düzenlemelerle birlikte bu tür manipülasyonların azalmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

KONUT ALIRKEN VE KİRALARKEN NEYE DİKKAT EDİLMELİ? 

Yeni düzenlemeyle birlikte konutunu satmak ya da kiralamak isteyen mal sahibi, ya da onun birinci veya ikinci derece yakınları, E-Devlet üzerinden sisteme girip, yetkilendirdikleri emlak danışmanlarına onay verecek.

Bu onay sayesinde, yetkili emlak danışmanları ile gönül rahatlığıyla alışveriş yapılabilecek” diyen Öğüt, düzenleme tam anlamıyla uygulamaya geçmeden önce yaşanabilecek dolandırıcılık olaylarına karşı da uyarılarda bulundu

Vatandaşların bu tür mağduriyetleri önlemek için, ilanlardaki konutları mutlaka yerinde görmeli ve ödeme yapmadan önce ilanların doğruluğunu çeşitli kanallardan teyit etmeli.

Sahibi tarafından konulduğu belirtilen ilanlara karşı şüpheci yaklaşmak, emlak danışmanları tarafından verilen ilanlarda ise gayrimenkul danışmanının lisansından emin olmakta fayda var.

Ayrıca, konutun bulunduğu bölgede tanınan ve güvenilir bir emlak danışmanıyla çalışmaya dikkat edin. Bu adımlar, güvenilir alışveriş ve doğru fiyatlandırma için kritik öneme sahip olduğunu  söyledi. 

Elektronik ilan doğrulama sistemi emlak piyasasını nasıl etkileyecek? 

Kiralık ev ilanları 15 Eylül'de değişiyor! Kiralık ilanları nasıl verilecek? Doğrulanmış ilan düzenlemesi nedir?

Eğitim sektörü 'emlak' meselesi haline geldi! Öğrencili öğrencisiz sahibinden satılık okul! 

Bankalar emlakçı oldu! İlan siteleri bankaların hacizli-ipotekli gayrimenkul ilanları ile doldu!