29 / 04 / 2024

İlk 4 aylık dönemde 94 milyar TL yeni borç oluştu!

İlk 4 aylık dönemde 94 milyar TL yeni borç oluştu!

Merkezi yönetim brüt borç stoku 2023’ün ilk 4 aylık dönemde 408 milyar TL birden artarak 4.6 trilyon liraya çıktı. Yüksek riskli değişken faizli borçlar yüzde 17 oranında yükseldi.



Hazine ve Maliye Bakanlığı, 30 Nisan tarihi itibarıyla merkezi yönetim brüt borç stoku verilerini paylaştı. Resmi verilere göre, merkezi yönetim brüt borç stoku ilk dört ayda 408 milyar lira yükselerek 4 trilyon 180 milyar liradan 4 trilyon 588 milyar lira oldu. Risk primindeki artış ile beraber dış borçlanma maliyetlerinin artması Hazine'nin borçlanmada içeriye yönelmesine neden oldu.

İlk 4 aylık dönemde 94 milyar TL yeni borç oluştu!

İÇ-DIŞ EŞİTLENDİ

Yıl başında bugüne kadar TL cinsinden borç stoku 289 milyar lira yükseldi. Ayrıca, yabancı para cinsinden borçlardaki artış 120 milyar lira olarak kayıtlara geçti. 4.6 trilyonluk borcun yaklaşık yarısı iç, yarısı da dış borçlardan meydana geliyor.

Hazine verilerine göre, 2023 yılı Ocak ayında 4 trilyon 180 milyar TL’lik merkezi yönetim brüt borç stokunun 1 trilyon 979 milyar TL’si iç borçtan oluşurken, 2.2 trilyon TL’si ise dış borçlardan meydana geldi. Yılbaşından bu yana, dış borçlanma koşullarının ağırlaşıp iç borçlanmaya ağırlık verilmesi ile beraber dış borç stokunda azalma, iç borç stokunda artış yaşandı.

İşte detaylar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön