27 / 06 / 2024

İlk sigorta girişi 18 yaş altında olanlar için kritik detay. Dikkat SGK başvuruları reddediyor! 

İlk sigorta girişi 18 yaş altında olanlar için kritik detay. Dikkat SGK başvuruları reddediyor! 

Prim günü ve yaşı dolmasına rağmen emekli olmak için başvuran birçok vatandaş, ilk işe giriş yaşı nedeniyle ret cevabıyla karşılaşıyor. Peki SGK başvuruları neden reddediyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, ilk sigorta girişi ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.  



 

 

 

 

 

 

 

Sosyal Güvenlik Kurumu’na emekli olmak için başvuran birçok kişi çeşitli nedenlerle reddeliyor. Prim günü ve yaşı dolmasına rağmen reddedilen başvurular, emekli olmayı bekleyenleri şoka uğratıyor. Başvurular neden kabul edilmiyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun https://x.com/ozgurerdursun  X  sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ilk sigorta girişi 18 yaş altında olanların bilmesi gerekenleri anlattı.

  • 18 yaş altı ilk sigorta girişi Baba veya Anne yanında (Aile İşletmesinde) Geçen Hizmet Sürelerini SGK kabul etmiyor.
  • Bu durumda 08/09/1999 öncesinde sigorta girişi bu durumda olanların 08/09/1999 tarihine kadar başka bir işletmede sigorta girişi yoksa EYT hakları da kayboluyor.
  • Bu uygulama kanuni düzenleme değil, SGK genelgesine dayanan bir uygulamadır.

Sosyal Güvenlik Kurumunun 2013/11 sayılı Genelgesi’nin “Sigortalı Sayılmayanlar” başlıklı kısmı şu şekildedir:

''Baba veya anasına ait işyerinde çalışan mümeyyiz küçüklerin vasinin iştiraki ile yazılı olarak yapılmış ve hakim tarafından tasdik edilmiş bir hizmet akdi mevcut olmadıkça sigortalı sayılmalarına imkan bulunmamaktadır…”

Genelge, anne veya babaya ait aile şirketinde çalışan 18 yaşından küçüklerin, bu işyerinde geçen hizmet sürelerinin dikkate alınabilmesi, küçüğe vasi atanması ve vasi katılımıyla yapılan iş sözleşmesinin de hakim tarafından onaylanmış olması şartına bağlamıştır.

Bu uygulamaya karşı, “fiili çalışmanın olup olmadığının araştırılması ve buna göre değerlendirme yapılması” gerektiğine ilişkin kamu denetçisi tavsiye kararları vardır. Bu kararlara dayanılarak SGK işlemine karşı dava yoluna gidilebilir.

İŞTE O PAYLAŞIM 

PRİM ALIYOR, GÜNDEM SAYMIYOR, SOYGUNA BAK... 

Emekliler dikkat! Maaşa ek 18 bin TL ödeme yarın sona eriyor: ING emekli promosyon!

Emlak Konut GYO kampanya: 1+1'ler 5.8 milyon TL'den, taksitler de 50 bin TL'den başlıyor! Emlak Konut başvuru!

Gümüş altının yerini mi alacak? Gümüş fiyatları bu sene yüzde 45 yükseldi!

 

 

 


Geri Dön