01 / 05 / 2024

İller Bankası'nın uluslararası kredi desteği sürüyor!

İller Bankası'nın uluslararası kredi desteği sürüyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili kuruluşu olan İlbank, uluslararası kuruluşlardan yerel yönetimlere kredi desteği sağlamaya devam ediyor.




Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve İlbank arasında 2011 yılında yapılan yaklaşık 13 milyar Japon yeni (134 milyon Amerikan Doları) tutarındaki anlaşma ile "Belediye Kanalizasyon Şebeke ve Atıksu Arıtma Tesislerin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında belediyelerle yapılan alt kredi anlaşmalarına bir yenisi daha eklendi. İller Bankasında gerçekleştirilen imza töreniyle JICA kredisi kapsamında Kütahya ve Kuşadası belediyelerine kanalizasyon, yağmursuyu şebekesi ve atıksu arıtma tesisleri yapımı için 54 milyon TL. kredi kullandırılacak.

 

İlbank Genel Müdürlüğünde yapılan imza töreninde konuşan İlbank Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Çalkan, İller Bankasının bünyesinde istihdam ettiği mühendis kadrolarıyla belediyelerin gerçekleştirdiği proje ve altyapı çalışmalarında önemli hizmetler sunduğunu ve bu hizmetin 1933 yılından günümüze kadar kesintisiz devam ettiğini dile getirdi.

 

Başkan Çalkan, "Türkiye'nin imarında, özellikle altyapısında belediyelerin ve kentlerin gelişmesinde önemli işlevler ortaya koymuş bir bankayız. Bu anlamda dünyada çok fazla benzeri olmayan bir konumumuz var. Bizim belediyelere yapmış olduğumuz en önemli destek onların altyapı, arıtma, atıksu, kanalizasyon gibi tesislerinin inşasında gerek proje bazında, gerek ihalesinde gerekse teknik kontrollüğünde yer almamızdır." dedi.  Kredilerin ülke kaynakları dışında uluslararası kuruluşlardan da sağlandığını kaydeden Çalkan, JICA'dan sağlanan kredinin Kütahya ve Kuşadası'ndan sonra Osmaniye Belediyesi ile tamamlanmış olacağını bildirdi. Çalkan, bundan sonraki süreçte farklı sektörlerde belediyelere yeni kredi kullandırmak için JICA'dan destek istediklerini belirtti.

 

İlbank Genel Müdürü Tuncay Karaman, JICA ile yapılan anlaşma sonrası önemli bir işbirliği zemininin oluştuğunu belirterek iki tarafın birbirini karşılıklı iyi tanıdığını, böylece bundan sonraki sürecin daha hızlı işleyeceğini vurguladı. Yapılan alt kredi anlaşmasıyla Kütahya Belediyesine 18 milyon TL., Kuşadası Belediyesine 36 milyon TL. kullandırılacağını ifade eden Karaman, kredi talebi olan Osmaniye Belediyesi ile önümüzdeki günlerde yapılacak anlaşma sonrası kredi paketinin tamamlanmış olacağını söyledi. Önümüzdeki dönemde JICA ile yeni işbirliği alanları oluşturmak istediklerini kaydeden Karaman, ilk çalışma alanının afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kapsamında olabileceğine dikkat çekti.

 

Karaman, JICA'dan sağlanan yaklaşık 13 milyar Japon Yeni krediden geçen yıl Bursa-Orhangazi Belediyesine 31 milyon TL, Çanakkale-Biga Belediyesine 10 milyon TL., Osmaniye-Kadirli Belediyesine 9 milyon TL, Hatay-Reyhanlı Belediyesine 8 milyon TL., Tekirdağ Belediyesine 115 milyon TL., Antalya-Mahmutlar Belediyesine 12 milyon TL., Çanakkale-Çan Belediyesine 25 milyon TL kredi kullandırıldığını belirtti. Karaman, kredi sağlanan belediyelerle yapılan sözleşme sonrası çalışma sürecinin hızlı bir şekilde sürdüğünü ifade etti.

 

Kredi ödemeleriyle ilgili de bilgi veren Karaman, kredinin vadesinin 7 yıl geri ödemesiz dönem dahil olmak üzere toplam 25 yıl olduğunu ve geri ödemenin yılda iki kere krediden düşülmek suretiyle tahsil edileceğini bildirdi.

 

JICA Temsilcisi Akio Saito da yaptığı konuşmada, İller Bankasıyla yaptıkları işbirliğinden memnun kaldıklarını belirterek gelecek dönemde farklı alanlarda bu işbirliğini sürdürmek istediklerinin altını çizdi. Saito, "Bu kredi paketi, önümüzdeki çalışmalar için veri olarak kabul edilecektir. Biz bu çalışmadan memnunuz. Dolayısıyla Japon Hükümetine İlbank olarak afet riski altındaki alanların dönüşümü ile ilgili kredi sağlama konusundaki talebinizi iletmek ve sizinle daha farklı sektörlerde de çalışmak isteriz" dedi.

 

İmza töreninde hazır bulunan Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça ile Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, kendileri için büyük önem arz eden kanalizasyon ve arıtma tesislerinin yapımının modern şehirleşme için önemli olduğunu vurgulayarak krediyi sağlayan İller Bankasına ve JICA'ya teşekkürlerini ifade ettiler.


Geri Dön