İmar affına ilişkin 11 soru TBMM gündeminde!
CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, imar affına ilişkin yazılı soru önergesi hazırladı. CHP'li Emecan sorularını Bakan Kurum'a sordu..
CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, imar affına ilişkin yazılı soru önergesi hazırladı. Emecan sorularının Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.
Emecan önergesinde "Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esasların belirlendiği ve kamuoyuna “İmar Barışı” olarak yansıtılan imar affı kanununu ile İstanbul ilimiz başta olmak üzere ülkemiz genelinde birçok sağlıksız, kaçak ve riskli yapının denetimsiz bir şekilde yasallaştırıldığı görülmektedir." dedi. Bu af kanununun, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki kanunla açıkça çeliştiğini belirten Emecan, "Özellikle yüzde 92’sinin deprem kuşağında yer aldığı, nüfusumuzun yüzde 95’inin bu bölgelerde yaşadığı ülkemizde çıkarılan imar affı, olası bir depremde can kayıplarının artmasına neden olabilecek bir kanundur." ifadelerini kullandı.
"6306 sayılı kanunla, riskli yapıların güvenli hale getirilmesi, yapı denetim sisteminin eksiksiz uygulanması ve daha sağlıklı yapılar oluşturulması, kısaca olası bir afetten etkilenebilecek alanlardaki can kayıpları başta olmak üzere risklerin mümkün olabildiğince azaltılması amaçlanırken, uygulamanın rant ve yandaş odaklı olduğu açıkça görülmektedir. İmar affının ise halkın can ve mal güvenliğini daha fazla tehlikeye atacağı ve iktidarın sırf gelir elde etmeye dönük bir adımı olduğu anlaşılmaktadır. Uygulamanın çok sağlıksız yürüdüğü ve çok ciddi suiistimaller olduğu da kamuoyuna yansımaktadır." şeklinde açıklamalarda da bulunan CHP'li Emecan, bu bağlamda 11 soru sordu.
CHP'li Emecan'ın soruları
1- İmar affının çıkarılma nedenlerini nasıl açıklarsınız?
2- İmar affı kanunu ile ülkemiz genelinde denetimsiz bir şekilde affedilmesi beklenen yapı sayısı tahmini olarak kaçtır?
3- Bu yapılar içerisinde, İstanbul ilimizde beklenen sayı nedir?
4- Bu kanun kapsamına giren; kıyı alanları, tarım arazileri, orman alanları, içme suyu havzaları ve tarihi, doğal, arkeolojik sit alanları üzerine inşa edilen bina ve tesisler ile güneş enerji santralleri kurulan arazilerden yapılan başvuru sayılarını ayrı ayrı açıklar mısınız?
5- Bu denetimsiz yapıların affının, ülkemize meydana gelebilecek olası bir depremde can ve mal kaybını artıracağını düşünüyor musunuz?
6- Ülkemizde yaşanan ekonomik krize kaynak sağlama çabaları ile bu affın ilişkilendirilmesini nasıl yorumluyorsunuz?
7- Olası bir depremde imar affıyla izin verilen denetlenmemiş ve kaçak binalarda yaşanacak can kayıplarından Bakanlık olarak sorumlu olacağınızı düşünüyor musunuz?
8- İmar affı diye adlandırdığınız kanunun, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki kanunla çeliştiğini düşünüyor musunuz?
9- İmar affı ile bu güne kadar elde edilen gelir ve beklenen gelir nedir?
10- Basma yansıyan ve olmayan binalar için bile yapı belgesi başvurusu yapıldığı ya da alındığı yönündeki haberlerle ilgili bir araştırmanız var mıdır?
11- 1999 yılı depremlerinden beri, İstanbul ilimizde olası bir depremin etkilerini en aza indirebilecek ne gibi önlemlerin alındığını açıklar mısınız?