İmar barışı için gerekli evraklar!
İmar barışı kapsamında, Türkiye genelinde yer alan toplam 13 milyon konutun iskan sorununu çözmek için başvurular başladı. Peki İmar barışı kayıt başvurusu nasıl yapılır?
İmar barışı kapsamında, Türkiye genelinde yer alan toplam 13 milyon konutun iskan sorununu çözmek için başvurular 8 Haziran tarihi ile başladı. Habertürk'te yer alan habere göre, imar barışı için belediye ve valiliklere bizzat başvuru yapılabiliyor. İmar barışı başvuruları 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam edecek. Yapı kayıt belgesi bedeli ise bu yılın son gününe kadar yatırılabilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında, imar affı başvuru formları doldurularak, kayıtsız yapılar da kayıt altına alınacak.
Konu ile ilgili olarak yapılan son açıklamada, vatandaşların ve belediyenin iş yükünü hafifletmek üzere internet ortamında da başvuruların yapılacağı belirtildi. Yani e-Devlet sistemi üzerinden kayıt başvurusu yapılıyor.
İMAR BARIŞI KAYIT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması için 31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen konut ya da işyerleri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne başvurulabiliyor. İmar barışı kayıt başvurusu için öncelikle yapı veya arsanın bilgi belgeleri olması da gerekli. Online randevu sisteminden başvuru formunu doldurmak için; yapının ada ve parsel bilgileri, binaya ait kaç daire olduğu, metrekaresi, yüzölçümü gibi yapı teknik bilgi ve özellik bilgileri ile malikin ya da maliklerin kimlik bilgilerinin tam ve eksiksiz olarak sunulması gerekli.
Müracaatlar belediye, belediye birimleri, valilikler veya belirlenen kurumlara doğrudan, posta yoluyla da yapılabiliyor. Başvuru tarihi bu yılın sonunda bitiyor. Hükümet gelen taleplere göre bu süreyi bir sene daha uzatabilecek. İmar Barışı başvuruları e-devlet üzerinden de yapılabiliyor. Yenileme ya da yıkım istenirse belediye mevcut imarı uygulayacak.
İMAR BARIŞI İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
– E-devlet şifresi
– Geçerli bir cep telefonu numarası
– Geçerli bir e-posta adresi
– Beyan edilecek yapının adresi
– Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri
– Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2)
– Yapıdaki konut ve işyeri sayısı
– Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.)
– Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (metrekare)
– Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek)
– İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi
– Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. (Fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.)