29 / 04 / 2024

İmar barışı iptal olanlar para iadesi!

İmar barışı iptal olanlar para iadesi!

İmar barışından yararlanmak isteyenlerin yapı kayıt belgeleri mevzuata aykırı olması nedeniyle iptal edildi.  Peki imar barışı iptal olanlar para iadesi alabilecek mi? İşte merak edilen her şey...



İmar barışı iptal olanlar para iadesi!
Ülkemizde her yıl 6.7 milyon konutun dönüştürülmesi amacıyla yola çıkan Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri, imara aykırı yapılarla ilgili denetimlerini hızlandırdı. Yapılan denetimlerin ardından yapı kayıt belgesiyle ilgili mağduriyet yaşayanların sayısı arttı. İmar barışı uygulamasından yararlanmak isteyenlerin yapı kayıt belgeleri mevzuata uygun olmaması nedeniyle iptal edildi. Mağduriyetler yaşadıklarını söyleyen vatandaşların tapulu arazilerine kurdukları yuvaları şimdi yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

İmar barışı uygulamaları kapsamında kendilerine bulundukları illerin Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri'nce yapı kayıt belgesi verilen ancak daha sonra çeşitli nedenler ile belgeleri iptal edilenlerin İdare Mahkemelerinde dava açabiliyor. 

İmar barışı iptal olanlar para iadesi!

İmar barışı iptal edilenler

Yapı kayıt belgesi iptal edilen vatandaşın öncelikle idarenin bu işlemi yapılırken verilen idari işleminde bu beş idari unsurun bulunup bulunmadığını belirleyebiliyor ve idari işlemin bu beş unsurdan birinde dahi aykırılık olduğunu tespit etmesi durumunda idare mahkemesinde iptal davası açılabiliyor. 

Yapı kayıt belgesi iptal edilen kişiler bu iptal kararına karşı süresi içerisinde iptal davası açmadığı halinde ise  karar kesinleşecek ve vatandaş aleyhine idari, hukuki ve cezai yaptırımların bulunduğu sıkıntılı bir süreç başlatılıyor. Peki imar barışı iptal olanlar para iadesi alabilecek? İmar barışı iptal olanlar ne yapacak? 

İmar barışı iptal olanlar para iadesi!

İmar barışı iptal olanlar para iadesi

İmar barışı iptal olanlar para iadesi alıp alamayacağını merak ediyor. İmar barışı iptal olan vatandaşlar paralarını geri alamadıklarını söyleyerek mağdur olduklarını dile getirdi. İmar barışı mağdurları para yatırmalarına rağmen yapı kayıt belgeleri mevzuata uygun olmaması nedeniyle iptal edildi. Vatandaşlar ise sorunun bir an önce giderilmesini istiyor. 

Avukatların devreye girdiğini belirten mağdurlar herkesin beklentisinin 2019 Aralık'a kadar olanlar için yapı belgelerinin tekrar verilmesi olduğunu belirtiyor. İmar barışı için yaklaşık olarak 10 milyon yapı için başvuru yapıldı. Bu başvuruların yaklaşık olarak 2.5 milyonunun iptal edilmesi amaçlanıyor.

İmar barışı iptal davası 2021

Belgenin iptal edilmesinin kararlaştırılması durumunda karşı dava açılabiliyor. Davanın 60 günlük süresi içerisinde açılması planlanıyor. Eğer süre kaçırılmış ve artık söz konusu yapının mühürlenmesi işlemine geçilmiş ise bu kez mühürleme işlemine karşı dava açılabiliyor.

İmar barışı iptal olanlar para iadesi!

2,5 milyon yapı yıkılabilir

İmar barışı için yaklaşık olarak 10 milyon yapı için başvuruldu. Bu başvuruların yaklaşık olarak 2.5 milyonunun iptal edilmesi bekleniyor. 

İmar barışında yıkım ve para cezası kaldırılabilir mi?

İdarenin verdiği Yapı Kayıt Belgesi’nin iptali kararının kaldırılması durumunda, Yapı Kayıt Belgesi’nin hukuki geçerliliği devam edecek ve ilgili yapının iskanlı bir yapı ile aynı statüye kavuşacağı ve varsa yıkım ve para cezası kararlarının kaldırılacağı ifade edildi.


Geri Dön