22 / 12 / 2024

İmar barışının süresi ne zamana kadar?

İmar barışının süresi ne zamana kadar?

Mevzuata aykırı yapılar imar barışı ile kayıt altına alınıyor. Peki, imar barışının süresi ne zamana kadar? Yapı kayıt belgesi ne zamana kadar geçerli?



Mevzuata aykırı yapılar imar barışı ile kayıt altına alınıyor. İmar barışı başvurusu onaylanan yapılar adına Yapı Kayıt Belgesi düzenleniyor. 

İmar barışı başvuruları 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvuru yapabiliyor. İmar barışına e-devlet üzerinden müracaat edilebiliyor. 

Yapı Kayıt Belgesini alan yapı malikleri, bu belgenin bir örneğini belediye ve mücavir alan sınırları içinde ilgili belediyesine, bu sınırlar dışında il özel idaresine vermek zorunda oluyor.

İmar barışının faydaları

Bu belgenin alındığı yapılara, talep etmeleri durumunda ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabiliyor. 

Gerekli şartların sağlanması ve tapu dairesine müracaat edilmesi halinde kat mülkiyeti de tesis edilebiliyor.

İnşaat halindeki yapılarda 31 Aralık 2017 tarihi itibari ile bitmiş olan kısımlar için ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartı ile Yapı Kayıt Belgesi verilir ve Yapı Kayıt Belgesi verilen kısımların eksik inşaat işleri tamamlanabiliyor.

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarda ruhsat alınmaksızın yapılabilecek basit onarım ve tadilatlar yapılabiliyor.

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarda işyeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın veriliyor.

İmar barışının süresi ne zamana kadar?

İmar barışı kapsamında alınan Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli oluyor. Bu belgenin alındığı yapıların yıkılması yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanıyor. 

İmar barışına bireysel başvuru yapılabilir mi?

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön