22 / 11 / 2024
fuzul

Konut yatırımında geri dönüş süresi ne olmalı?

Konut yatırımında geri dönüş süresi ne olmalı?

Area Danışmanlık Yöneticisi Murat Binici "Konut yatırımında geri dönüş süresi ne olmalı? Rezidans mı, daire mi?" başlıklı yazısını kaleme aldı..




Rezidans mı Daire mi?

Bu sektörde her dönemin bir modası var bu dönemin modası da Rezidanslar.

Rezidanslar sadece bir konut değil yaşam alanı olarak görüldüğü için gün geçtikçe olan ilgi de artıyor. Dilediğiniz her şeyi elinizin altında bulabileceğiniz bu konseptlerde yaşamak tercih sebebi haline geliyor.

Gerçek anlamda rezidans otel hizmeti verebilmektir. Ancak bizde artık neredeyse tüm binalar rezidans diye satılıyor. Yüksek güvenlik, ses ve ısı yalıtımı, otopark imkanı, üst düzey teknolojiye sahip olmak rezidansların oluşturan en önemli unsurlardandır.

Sonuç olarak rezidanslar, günlük hayatımızı kolaylaştırdığı ve zaman tasarrufu sağladığı sürece kullanımı artacak gibi görünüyor.

Konut Yatırımında Geri Dönüş Süresi Ne Olmalı?

Bir yatırım aracı olarak konut satın alan kişilerin yatırım bedelini kira ya da değer artışı sayesinde geri kazandıkları süreye amortisman yani geri dönüş süresi adı verilmektedir. Bir yatırımın karlı bir yatırım olarak görülebilmesi için kısa sürede kendi bedelini çıkarabilmesi oldukça önemlidir. Bu yatırım aracı bir konut ise amortisman süresinin kısa ya da uzun olması konutun bulunduğu bölgeye ve etrafında bulunan olanaklara göre değişiklik gösterir.

İstanbul'da konut yatırımlarının geri dönüş süresi her geçen gün uzuyor. Yatırımcılar hem kredi faizlerinin yüksek seyretmesi hem de konutta geri dönüş süresinin uzaması nedeniyle alımı da yavaşlatmış durumda.

Eskiden konut yatırımı yapan yatırımcılar 15 yıllık sürede geri dönüşü olmasını planlıyorken, şimdilerde ise bu oran İstanbul için 21 yıl,  Ankara  için 16 yıl,  İzmir  için 20 yıl seviyesinde.

Bu durum ise, gayrimenkul yatırımına finansal enstrüman olarak bakanları frenliyor.
Geri dönüş sürelerinde kısa ve orta vadede bir uzama beklemiyorum. Şu anda geldikleri seviyelerin yatırım yapmak için ne kadar cazip olduğu özellikle bireysel yatırımcı nezdinde sorgulanır hale geldi. Kira rakamlarında aynı dönem içerisinde hızlı artışlar olacağını da düşünmüyorum. Stoğun artması özellikle kira rakamlarını bazı bölgelerde baskılayan önemli bir faktör haline geldi. Bu durumda da özellikle bireysel yatırımcı kira rakamını arttırmaktan çok sürdürülebilir kirayı verebilecek kiracı arayışına girmeye başladı.

Bundan sonraki dönemlerde konut yatırımları, kira gelirinden çok, yıllık bazda değer artış potansiyelleri dikkate alınarak yapılmalı…

Konut geri dönüş süresini hesaplamak isteyen kişiler, yatırım yapacakları konutun alış bedeline konutun aylık kira bedelini bölerek ortalama amortisman süresini hesaplayabilir. Bu süreçte alınan konutun fiyatının da artacağı düşünülerek, amortisman süresinin zamanla kısalmaya başlayacağı düşünülebilir.


 


Geri Dön