İmar barışları durmazsa kentsel dönüşüm de başarılı olmaz!
Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen, ülke genelindeki kentsel dönüşüm sorunları ile ilgili konuştu ve "İmar barışları durmazsa kentsel dönüşüm de başarılı olmaz" dedi. İşte Köymen'in o açıklaması...
Maltepe’nin ilk kadın belediye başkanı Mimar Esin Köymen, kentsel dönüşüm ve imar barışı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Mimar Esin Köymen, TMMOB'da birçok çalıştayda ve kurulda yer aldı.
Habertürk'ten Nihal Bengisu Karaca'nın haberine göre; Esin Köymen, Maltepe’deki yapı stoku ile ilgili konuştu ve "Birincisi sağlam konutta oturmak bir 'hak' şeklinde tanımlanmış durumda. İnsanların anayasal hakkı bu" dedi ve bunun gayrimenkul sahipliğinin insafından çıkarılması gerektiğini söyledi.
Köymen, "Konut, kâr getirici bir ticari metanın konusu olmaktan çıkarılmadığı sürece speküle edilir. İnsanların sağlam konutta yaşama hakkı engellenir" açıklamasında bulundu.
FAHİŞ KİRALAR BU ŞEKİLDE ENGELLENEBİLİRDİ
Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen, "Bakın ben 1999 depreminin hemen ardından Maltepe’deydim, depreme orada yakalandım ve hala aynı evde yaşıyorum. 2005'te İstanbul’un pek çok yerinde ve Maltepe’de de kentsel dönüşüm kentsel yenileme alanları ilan edilmeye başlandı. Ağırlıklı olarak gecekonduların yoğun olduğu mimarlık mühendislik hizmeti almayan kaçak yapıların olduğu yerlerdi. İki tarafı vardı bulunuyordu. Bir, bunlar yoksul emekçi mahalleleri idi. Bizde Gülsuyu, Gülensu ve Başıbüyük mahalleleri böyleydi. Bunların imar planları yapıldığında üretilen çözüm insanların hayatını kolaylaştırmayan, yap sat sektörünün memnuniyetini sağlayan bir dayatma gibi sahaya geldi. Dolayısıyla bu alanlardaki dönüşüm hala yapılamadı. Çünkü insanların maddi imkanları yok. Bir müteahhitle anlaşabilmelerinin yolu yok. Devletin sosyal konutprojeleriyle çözüm üretmesi gerekliydi. Bunların bir bölümü hazine arazisi üzerinde yani zaten mülkiyet yok. Biz herkesi mülkiyet sahibi yapmak zorunda değiliz Nihal Hanım. Konut bir haktır, erişilebilir ucuz sağlıklı konut üretmek de bir zorunluluktur" açıklamasında bulundu.
Bunun ortalama insanların maaşlarının dörtte birini barınma için ödeyebilecekleri bir mekanizma kurulması olduğunu dile getiren Köymen, sosyal belediyecilik ile konut oluşturularak ucuza kiraya verildiğini, kira modellerinin değişik uygulandığını söyledi. Bu hayata geçirilseydi piyasadaki fahiş kira artışlarının da önüne geçilmiş olacağının altını çizdi.
İMAR BARIŞLARI DURMAZSA KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞARILI OLMAZ
Esin Köymen, dönüşümün ticari bir meta ve ticari faaliyete konu bir alan olarak görülmesi halinde orada yaşayanlardan da sürece mali olarak katılmaları da istendiğinde çok geniş kitlelerin buna dahil olamayacağını söyledi.
"Şu anda insanlar evlerine gıda götüremiyorken siz insanlara buyrun evinizi yıkıyoruz ama hızlıca yenisini yapıyoruz şu kadar da para verin derseniz insanlar bunu yapamaz. Bankalar bile kredi sağlamıyor artık. Verseler ne olacak hoş, kim hangi geliri ile borçlanma imkanı yakalayacak? Konutu ticari meta ve yatırım aracı olmaktan çıkarmayan, imar aflarını durdurmayan sistem kentsel dönüşümde hiçbir zaman ciddi bir başarı sağlayamaz" ifadelerini kullanan Köymen, birçok depremin görüldüğünün ancak bir arpa boyu yol alınamadığının altını çizdi.
Yarısı Bizden gibi kampanyalar ile ilgili de konuşan Köymen, "Yeterli de değil gerçekçi de değil. Yani yeni binada dört kişilik ailenin barıncağı konut bile 7 milyon lira. Diyorsunuz ki 3.5 milyonu ben veriyorum gerisini karşıla. Soralım, bu konutlarda oturanların hangisinde 3.5 milyon lira var. Yok" dedi ve bankaların da maksimum 700 bin TL kredi verdiğine, bu kadar büyük bir krizin olduğu yerde bu uygulamaların gerçekçi olmadığına vurgu yaptı.
Üst düzey profesyonel yönetici babadan oğluna derslerle dolu mektup!
Ev sahiplerine uyarı: Kira tespit davasında talebinizi düşük söyleyin, yoksa masraflar size kalır!