28 / 04 / 2024

İmar durum belgesi süresi!

İmar durum belgesi süresi!

İmar durum belgesi ile belediyeden temin edilen imar durumu belgesi ile bir arsa üzerinde ne kadar büyüklükte bir inşaata izin verileceği görülebiliyor. Peki, imar durum belgesi süresi ne kadardır?



İmar durum belgesi süresi!

İmar durum belgesi ile belediyeden temin edilen imar durumu belgesi ile bir arsa üzerinde ne kadar büyüklükte bir inşaata izin verileceği görülebiliyor. Yapılaşma hakkını gösteren resmi belge olan imar durum belgesi, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeden bir dilekçe ile alınabiliyor.


Ayrıca imar durumu belgesinde inşa edilecek yapıların ne kadar yükseklikte olacağı ile terkler, tevhid ve ifraz şartları arsa üzerinde nasıl bir yapılaşma olabileceği, görülebiliyor.


İmar durumu sorgulama:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 3194 Sayılı Kanunun 8.maddesine göre ilan edilen imar planları da İBB'nin web sayfasında açıklanıyor. 


Sorgulama kriterleri:

İlçesi:

Mahallesi:

Plan Türü:

Plan Ölçeği :

İlana Çıkış Tarihi :

İlan Bitiş Tarihi:


Sorgulamalar, taşınmazın bağlı olduğu belediyenin resmi web sayfasından da yapılabiliyor. Ayrıca imar planı sorgulama için, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye gidip müracaat edilebiliyor.


İmar durum belgesi süresi:

İmar durum belgesinin geçerlilik süresi, her hangi bir plan tadilatı olmaması halinde 1 yıl olarak belirleniyor.  Son 1 yıl içinde imar durum belgesine binaen yapı ruhsatı verilmemesi halinde, yeniden imar durum belgesi düzenlenmesi gerekiyor. 



Arsanın imarlı olup olmadığı nasıl anlaşılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön