23 / 12 / 2024

İmar planı değişirse ruhsat ne olur?

İmar planı değişirse ruhsat ne olur?

Bir arsa üzerinde inşaat çalışmalarına başlanılabilmesi için belediyeden ruhsat alınması gerekiyor. Ruhsat, yapının mimari projesinin imar planına uygun bir şekilde hazırlanması halinde veriliyor. Peki, imar planı değişirse ruhsat ne olur?



İmar planı değişirse ruhsat ne olur?

Bir arsa üzerinde inşaat çalışmalarına başlanılabilmesi için belediyeden ruhsat alınması gerekiyor. Ruhsat, yapının mimari projesinin imar planına uygun bir şekilde hazırlanması halinde veriliyor.


Peki, ruhsat alındıktan sonra imar planı değişirse ne yapılır? İmar planı değişirse ruhsat ne olur?


Uygulama imar planı değişikliği nedeniyle; parselin durumu, binanın parseldeki konumu, kat adedi, yapı yaklaşma mesafeleri, KAKS, TAKS veya kullanım kararı gibi plana ait kararlara aykırı hale düşen yapılar ruhsat eki projelerine göre tamamlatılır. 


Bu yapılardan Kanunun 29 uncu maddesindeki süre nedeniyle ruhsatı hükümsüz hale gelenlerin inşasına devam edilebilmesi için ilk ruhsat koşullarına göre yeniden ruhsat alınması zorunlu olup, bu yapılara ilk ruhsat koşullarına uygun olarak yeniden ruhsat düzenlenebileceği gibi talep halinde tadilatlı olarak yeniden ruhsat düzenlenebilir. 


Bu yapılar için kat ilavesinden ayrı ilave inşaat taleplerinde yürürlükteki plandaki taban alanı kat sayısı ve kat alanı kat sayısına uygunluk koşulu, sadece kat ilavesi taleplerinde ise yürürlükteki plandaki kat alanı kat sayısına uygunluk koşulu aranır. Uygulama imar planında mevcut yapılarla ilgili özel bir hüküm bulunması halinde uygulamalar plan hükümlerine göre yapılır. 


Ancak bu alanda, Kanunun 18 inci maddesi uyarınca arazi ve arsa düzenlemesi yapılması ve yapının bulunduğu parselin hisseli hale gelmesi halinde ilgili idarece seviye tespiti yapılır. Şuyûnun giderilmesinde bina bedeli bu tespite göre belirlenir, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi düzenlenmesi bina bedelinin tespitinde müktesep hak oluşturmaz. Yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni başvurusunda bulunanlar bu hükmü dikkate almak zorundadır.


İlk ruhsat düzenlendiği tarihten sonra hangi amaçla olursa olsun yapılan her ruhsat işlemi ile beş yıllık süre yeniden başlar. Yapı ruhsatı alındıktan sonra mahkemelerce, Bakanlıkça veya ilgili idarelerce durdurulan yapılarda durdurma süresi ruhsat süresine ilave edilir.



İnşaatlar hangi hallerde durdurulur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön