Kiralanan evin el değiştirmesi durumunda ne olur?
Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ve mal sahibi bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Kimi zaman taşınmaz kiralamalarında üçüncü kişilerin de hakları söz konusu olabiliyor. Peki, kiralanan evin el değiştirmesi durumunda ne olur?
Kiralanan evin el değiştirmesi durumunda ne olur?
Mesken ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ve mal sahibi bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Kimi zaman taşınmaz kiralamalarında üçüncü kişilerin de hakları söz konusu olabiliyor.
Üçüncü kişinin sözleşmenin kurulmasından sonra üstün hak sahibi olması durumunda meydana gelen koşullar Borçlar Kanunu kapsamında şu şekilde açıklanıyor;
a. Kiralananın el değiştirmesi
MADDE 310- Sözleşmenin kurulmasından sonra kiralanan herhangi bir sebeple el değiştirirse, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı olur. Kamulaştırmaya ilişkin hükümler saklıdır.
b. Üçüncü kişinin sınırlı ayni hak sahibi olması
MADDE 311- Sözleşmenin kurulmasından sonra üçüncü bir kişi, kiralanan üzerinde kiracının hakkını etkileyen bir ayni hak sahibi olursa, kiralananın el değiştirmesiyle ilgili hükümler kıyas yoluyla uygulanır.
c. Tapu siciline şerh
MADDE 312- Taşınmaz kiralarında, sözleşmeyle kiracının kiracılık hakkının tapu siciline şerhi kararlaştırılabilir.
Yeni malikin gereksinimi
MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.
Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.
Ev sahibi ne zaman zam yapabilir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com