01 / 05 / 2024

İmar planı yapım yolları nelerdir?

İmar planı yapım yolları nelerdir?

İmar planı yapım yolları nelerdir? Diye soruyorsanız, sorunuzun yanıtını ve konu ile ilgili detayları haberimizde bulabilirsiniz...



İmar planı yapım yolları nelerdir?

İmar Kanunu'na göre Bayındırlık ve İskan Bakanlığının resen yaptırma hakkı saklı kalması ile birlikte belediye sınırları içinde ilgili belediyelere, belediye sınırları dışında ilgili valiliklere imar planını yapma veya yaptırma yetkisi tanınıyor. Peki belediyeler ve valilikler imar planlarını nasıl yapıyor, imar planı yapım yolları nelerdir, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


İmar planı yapım yolları, doğrudan; ihale yolu ile; İller Bankası Genel Müdürlüğüne yetki vererek ve yarışma yolu ile olmak üzere 4 farklı kategori halinde karşımıza çıkıyor.


1- Doğrudan imar planı yapımı

Doğrudan imar planların yapılması, planı yapacak idarenin kendi yapacağı planı kendi elemanları ile yapmasına deniyor. Ayrıca idarenin imar planını doğrudan yapacak görevlileri bakanlığa bildirmesi gerekiyor.


2- İhale yolu ile imar planı yapımı

İmar planını yapacak idare; plan yapımını ihale ile plan yapma yeterliğine sahip kişi ve kurumlara yaptırabiliyor. Bu şekilde gerçekleşen imar planı, "İhale yolu ile imar planı" şeklinde ifade ediliyor.


3- İller Bankası Genel Müdürlüğüne yetki vererek imar planı yapımı

İlgili idare, plan yapma yetkisini İller Bankası Genel Müdürlüğüne devredebiliyor. İller Bankası Genel Müdürlüğü bu ilgili yerin imar planlarını ya kendisi yapıyor ya da yaptırıyor. İller Bankası İmar planı ihalelerinde İller Bankası Genel Müdürlüğünce bu amaçla hazırlanan tip sözleşme ve teknik şartname esaslarına uyulması gerekiyor.


4- Yarışma yoluyla imar planı yapımı

İlgili idare, planı yapılacak yerin imar planının yapılması için yarışma açtığı takdirde yarışmayı kazanan adayın söz konusu imar planını hazırlaması, yarışma yolu olarak karşımıza çıkıyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön