30 / 04 / 2024

İmarda emsal nasıl hesaplanır?

İmarda emsal nasıl hesaplanır?

İnşaat yoğunluğu olarak da bilinen inşaat emsali diğer bir adıyla kaks, hayata geçirilecek bir yapının sınırlarını gösteriyor.Peki,imarda emsal nasıl hesaplanır?Emsale girmeyen alanlar nelerdir?



İmarda emsal nasıl hesaplanır?

İnşaat emsali, inşaat çalışmalarına başlanacak bir yapının imar planları doğrultusunda olması gereken sınırlarının belirlenmesi olarak ifade ediliyor.Emsalin diğer bir adı da kat alanı kat sayısı yani Kakstır.


Emsal hesabına girmeyen alanlar şu şekilde:

1. Bodrum katlar dâhil 20 katı geçmeyen konut binalarında kat şeklinde düzenlenmemek şartıyla yapı inşaat alanının  % 5 ini aşmayan kısmı,

2.İç bahçe,

3. İBB İmar Yönetmeliği’nin 2.04.17 maddesinde tanımlanan kat bahçelerinin ait olduğu kat alanının %10’unu geçmeyen bölümü,

4. Işıklık ve hava bacaları ve havuz, havuza ait denge havuzu ve tamamı toprak altında kalan teknik birimler,

5. Ticari amacı olmayan ve yapının kendi ihtiyacı için otopark olarak kullanılan bodrum katlar,

6. Asansör boşluğu ile kalorifer dairesi,

7. 60 metrekareyi geçmeyen kapıcı dairesi ve su deposu

çıktıktan sonra kalan alanların toplamı olarak ifade ediliyor. Emsal oranı adaya, paftaya ve parselin büyüklüğüne göre hesaplanıyor.


KAKS oranları 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor. İnşaat emsal hesabında bu oranlar kullanılarak sonuca ulaşılıyor.


Emsal alanı hesabına örnek verelim.Mesela emsal oranı 0.20 diyelim arsa alanına da 1.000 metrekare dersek toplam inşaat alanı 200 metrekare olur.


İskan alma süresi ne kadardır?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com




Geri Dön