02 / 05 / 2024

İMKON Başkanı'ndan Ak Saray yorumu!

İMKON Başkanı'ndan Ak Saray yorumu!

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, yeni Cumhurbaşkanlığı binasının Türk müteahhit, mühendis ve mimarlarının geçmişten geleceğe uyum ve başarısının en güzel şekliyle uygulanması olduğunu ifade etti.



İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, yeni Cumhurbaşkanlığı binasının Türk müteahhit, mühendis ve mimarlarının geçmişten geleceğe uyum ve başarısının en güzel şekliyle uygulanması olduğunu ifade ederek, “Mimarlar Odası  Ankara  Şubesinin, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgili yaptığı  'Alaturka Tuvalet' benzetmesi, teknik yorumlardan uzak, son derece çirkin, yakışık almayan, ideolojik bakışın dışa vurumudur" dedi.

Tahir Tellioğlu, kamuoyunda “Ak Saray” olarak bilinen yeni Cumhurbaşkanlığı binasıyla ilgili yaptığı açıklamada, binanın yapım aşamasından bu yana, içte ve dışta çok sayıda engel ve eleştiriye maruz kaldığını hatırlattı.

İlk olarak inşaatın yapım aşamasında durdurulmaya çalışıldığını, bu girişimden sonuç alınamayınca, binanın 'kaçak' olduğu imajını bilinçaltına yerleştirmek için, uluslararası medyanın da desteği alınarak, yeni Cumhurbaşkanlığı binasını, uluslar arası düzeyde itibarsızlaştırma kampanyaları yapıldığını vurgulayan Tellioğlu, “Son olarak, Ankara Mimarlar Odasını Başkanı Tezcan Karakuş'un, Ak Saray'ı, "Alaturka Tuvalet Taşı"na benzetmesi, teknik bakış açılarından uzak, son derece çirkin, yakışık alamayan, ideolojik bakışın dışa vurumu olarak anlaşılmaktadır. Bilindiği üzere Mimarlar Odası, oda görevinin dışında, hükümet karşıtı her türlü eylemlerde aktif rol üstlenmiş, kimi zamanda bu eylemlerin düzenleyicisi olmuşlardır. Mimarlık sektöründe teknik ve idari yönden üstlenmesi gereken görevleri, yapması beklenen Mimarlar Odası, siyasetin atmosferinde taraf olarak, odayı politize etmiştir. Mimarlar Odası bu tavrı ile üyelerine de zarar vermektedir” diye konuştu.

Üyelerin meslek odalarından beklentisinin siyasi iradenin tasarrufunda olan işlere, ideolojik yaklaşım içerisinde taraf olmaktansa, kendi mesleki sıkıntılarını çözmek ve sektörlerinin gelişimini sağlamak olduğunu belirten Tellioğlu, şunları söyledi:

“İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) olarak, yeni Cumhurbaşkanlığı binasını, geçmişten geleceğe, Türk-Selçuklu Mimarisinin, günümüze en güzel ve en kullanışlı şekliyle yapılması olarak başarılı bir Müteahhitlik hizmeti olarak da görülmektedir. Kamuoyunun farkına varması gereken bir diğer husus ise, AK Saray, kişilerin değil, halkın malıdır. Hiç bir kurum veya kuruluş, halka ait olan en önemli yapıyı itibarsızlaştırma kalkışmamalıdır. Bilerek veya bilmeyerek, bu tür olumsuz yaklaşımlar, devletin itibarına da gölge düşürme anlamı taşıyacağından, daha dikkatli söylemler ile konuyu, mesleki ve teknik olarak ele almak, daha samimi ve doğru bir yaklaşım tarzı olacağına inanmaktayız.”



Geri Dön