02 / 05 / 2024

İMMİB, inşaat sektörünü Batımat 2011 ile buluşturdu!

İMMİB, inşaat sektörünü Batımat 2011 ile buluşturdu!

2010 yılında ekonomik krizin etkilerini üzerinden atmaya başlayan inşaat sektörü, 2011 yılında daha da canlandı. Hızla büyümeye ve gelişmeye devam eden Türk inşaat sektörüne yabancı ilgisi de artmış durumda



Bu gelişimin farkında olan İMMİB bünyesindeki beş birlik, Türk firmalarının Avrupa'nın en büyük inşaat fuarına katılımım sağladı.

Fransa'nın başkenti Paris'te, 07 -12 Kasım 2011 tarihleri arasında düzenlenen Batımat 2011 Uluslararası İnşaat ve Yapı Fuarı'na, bu yıl ikinci kez Türk firmalarının milli katılımı sağlandı. Fuara bu yıl İstanbul Kimyevi Madde ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (ÎKMİB), İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (İEMBİB), Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği'nin (İMMİB) milli organizasyonu ile 18 Türk firması katıldı.

Dünyanın sayılı, Avrupa'nın ise en büyük yapı ve inşaat fuarı olan Batimat, 1959 yılından bu yana iki yılda bir Paris'te düzenleniyor. Özellikle Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerinden büyük talep gören fuar, katılımcı firmaları ve ziyaretçi sayısı ile dikkat çekiyor.

39 TÜRK FİRMASI KATILDI

Batımat Fuarı'na bu sene yaklaşık 380 bin ziyaretçi ve 2.382 firma kaldı. Büyüme potansiyeli ile dünyanın ilgi odağı olan Türk inşaat sektörü için büyük önem taşıyan Batımat 201 l'e, toplamda 39 Türk firması kaldı. Bu firmaların 18'i ise İMMİB'e bağlı beş ihracatçı birliğinin milli organize ile fuarda yer alma fırsatı yakaladı. Katılımcıların yaklaşık yüzde 44'ünün Fransa dışındaki 55 farklı ülkeden, ziyaretçilerin ise yüzde 16'sının 171 farklı ülkeden geldiği Batımat 2011 Fuarı, Türk inşaat firmaları için uluslararası tanıtım, yeni iş bağlantıları gibi pek çok imkanın kapısını araladı.

EN FAZLA İHRACAT IRAK'A

İstanbul Kimyevi Madde ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, "Genelde inşaat sektörüne en çok hizmet ettiğimiz ülkeler Irak, Libya ve Birleşik Arap Emirlikleri. 4. ve 5. sırada ise İngiltere ve Almanya bulunuyor. Avrupa Birliği pazarında oldukça iyi satış yapabiliriz fakat firmalarımız bu pazarda yeterince ürünlerini sergileme fırsatı bulamıyor. Bizim o yüzden bu pazarlar açısından da en önemli yaklaşacağımız nokta Batımat Fuarı" diyor.

RAKİPLERİ DENETLEMEK İÇİN FIRSAT

İnşaat sektörünün Türkiye'de çok dinamik ve canlı olduğunu vurgulayan Akyüz, "Özellikle müteahhitlik hizmetlerinde çok iddialı olan ülkemizde inşaat malzemeleri iyi seviyede ancak yurtdışında çok yetersiz. Yurt içindeki talep yeterli olduğu için yurtdışına gerek duyulmamış. Özelliklede 10 yıllık dönemde yurt içi iyi pazar olsa da, olası krizlere karşı sektörün kendini denetlemesi açısından yurtdışındaki alıcılara duyarsız kalamaması gerekiyor" diyor. Bu fuarın firmalar açısından kendi rakiplerinin de teknolojik olarak hangi seviyede olduklarım görecekleri iyi bir imkan olduğunu söyleyen Akyüz, firmalara yurtdışı fuarlarına katılmaları konusunda büyük destek verdiklerini sözlerine ekliyor.

İHRACAT BU YIL 20 MİLYAR DOLARI AŞACAK

İKMİB Başkanı Murat Akyüz, "İnşaat sektöründe, geçen yıl 17 milyar 536 milyon dolarlık (yaklaşık 31 milyar 200 milyon TL) ihracat gerçekleştirildi. En çok ihracat yapılan ilk 5 ülke sırasıyla; Irak, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve Almanya oldu. 2011'in ocak-ağustos döneminde ise sektörde toplam 13 milyar 682 milyon dolarlık (yaklaşık 24 milyar 350 milyon TL) ihracat yapıldı. Yılsonunda ihracat rakamının 20 milyar doları aşacağı öngörülüyor. Önümüzdeki yıl ise 30 milyar dolar (53 milyar TL) sınırım zorlamayı hedefliyoruz" diyor.

Seda Tabak / HÜRRİYET


Geri Dön