04 / 05 / 2024

İMO, depreme duyarlılık sergisi düzenledi!

İMO, depreme duyarlılık sergisi düzenledi!

17 Ağustos 1999 Depremi'nin 14'üncü yıl dönümünde İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından 'Depreme Duyarlılık Sergisi' düzenlendi. Basri Akyıldız konuşmasında "yaşamın ve insan hayatının savunulduğu bir ülke yaratılması kaçınılmazdır" dedi...




İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 14'üncü yıldönümünde uyardı: "Ölümün kolay ülkesi olmaya devam edecek miyiz?" 17 Ağustos 1999 Depremi'nin 14'üncü yıldönümünde İMO Bursa Şubesi tarafından 'Depreme Duyarlılık Sergisi' düzenlendi. Serginin açılış konuşmanı yapan İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Basri Akyıldız, "17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümünde, 'ölümün kolay ülkesi' olmaktan hızla uzaklaşılıp, yaşamın ve insan hayatının savunulduğu bir ülke yaratılması kaçınılmazdır" dedi. Türkiye'nin, dünyanın önemli deprem kuşaklan üzerinde olduğunu, nüfusu bir' milyonun üzerindeki 11 büyük kent, ülke nüfusunun ise yüzde 70'i ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75'inin l'incive 2'nciderece deprem bölgesinde bulunduğuna dikkat çeken Basri Akyıldız, "Ülkemizde yapı stokunun içler acısı durumu yapı stoku tehlikenin boyutunu gözler önüne sermektedir. Ülkemizde yaklaşık yirmi milyon yapı bulunmakta, ancak yapı stokunun ayrıntılı bir envanteri çıkarılmadığı için depremde bir bütün olarak nasıl bir davranış sergileyeceği bilinmemektedir.
Bilinen, mevcut binaların yüzde 67'sinin ruhsatsız, yüzde 60'ının 20 yaşmdan büyük ve yüzde 40'ınrn oturulmaz durumda olduğudur; yapıların analiz sonuçlarına göre yenilenmesi ve güçlendirilmesi kaçınılmazdır" diye konuştu.
17 Ağustos Depremi'nden sonra gerekli önlemlerin uzun süre alınmadığını, son dönemlerde kentsel dönüşüm adı altında bazı çalışmaların yapıldığını söyleyen Basri Akyıldız, "Uzun yıllar deprem önlemleri ile ilgili herhangi bir girişimde bulunulmamış, adeta insanlar kaderleriyle baş başa bırakılmıştı. Depreme karşı kentlerimizi, binalarımızı hazır hale getirmek iddiasıyla başlatılan kentsel dönüşüm projelerinin bu hedeften sapmaması gerekmektedir'.
Kamu binalarının akıbeti ise belirsizliğini korumaktadır. Kamu kurumlan arasındaki iletişimsizlik, bilgi karmaşası bizleri kaygüandmnaktadır" şeklinde konuştu.

"YAPI DENETİMİNİN ÖNEMİ GÖZARDI EDİLEMEZ..."

Yapı denetiminin; güvenli, sağlıklı, yaşanabilir yapı üretimin olmazsa olmazıolduğu vurgusunu yapan Akyıldız, "Yapı denetiminin sahip olduğu önem, denetim eksikliğinin veya sistemdeki zafiyetin doğurduğu sonuçlar kamuoyunun malumudur.Meslek Odaları; toplumsal sorumluluğu gereği mesleki uygulamaların niteliğini yükseltmek amacıyla üyelerinin sicilini tutmakta, üyeler tarafından gerçekleştirilen mesleki faaliyetleri kayıt altında bulundurmakta, bir mühendisin iş yapabilme kapasitesini gözetmekte, yapı üretim sürecinin kanayan yarası olarak kabul edilen "imzacıkğın" önüne geçmeye, üyelerinin ayıplı, kusurlu iş yapmasını önlemeye, sahte mühendisliğin önü alınmaya çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.

Bursa Haber

Geri Dön