03 / 05 / 2024

İMO: İnşaat sektörü yeniden dizayn edilmeli!

İMO: İnşaat sektörü yeniden dizayn edilmeli!

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Basri Akyıldız, sektörde iş güvenliğinin sağlanması için denetimlerin sık yapılması gerektiğini belirtti..



İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Basri Akyıldız, sektörde iş güvenliğinin sağlanması için denetimlerin sık yapılması gerektiğini belirterek, “Sektörün baştan aşağıya dizayn edilmesi gerekli. Projesinden, imalatına, anahtar teslimine kadar tüm aşamaları ile düzenlenmeli” dedi.


İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Basri Akyıldız ve yönetim kurulu üyeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı İş Teftiş Bursa Grup Başkanı Yaşar Ata'yı ziyaret etti. İMO Bursa Şube yönetimi, görüşmede son günlerde yaşanan iş kazaları ile yeniden gündeme gelen iş güvenliği, iş yeri teftişleri, yapı denetim süreçleri ve kanuni altyapılar konusunda bilgi alışverişinde bulundu.


İşveren ve işçinin bilinçlenmesi gerektiğini belirten Başkan Akyıldız, uygulamanın şantiyelerin tamamına yayılmasının zaman alacağını söyledi. İş güvenliği uzmanlarının devreye girmesi ve yaygınlaşması gerektiğini dile getiren Akyıldız, denetimlerin sürekli gerçekleştirileceği bilincinin oluşturulması gerektiğini vurguladı. İş kazasının ardından birinci, ikinci sorumlunun kim olacağı konusunda da belirsizlik yaşandığını ifade eden Akyıldız, iş yeri güvenliği ile ilgili iş teftiş müfettişlerine önemli görevler düştüğüne dikkat çekti.


Sektörde karşılaştıkları sorunları aktaran Akyıldız, "Sektörün baştan aşağıya dizayn edilmesi gerekli. Projesinden, imalatına, anahtar teslimine kadar tüm aşamaları ile düzenlenmeli. Biz proje aşamasında sıkıntıya düşüyoruz. Türkiye'de bu gün 200’ün üzerinde sahte mühendis ve mimar, inşaat ruhsatı almışken buna yönelik yasalar ve denetimler kesin olmalı" dedi.


“DENETİMLER STANDART


Akyıldız, denetimler sırasında sahada tüm uygulamaların belirli standartlara oturtulmaması nedeniyle sorun yaşandığına da dikkat çekerek, İMO olarak teknik açıdan taleplerin hangi standartlarda olacağının belirlenmesine destek sağlayabileceklerini söyledi. Başkan Akyıldız, piyasadaki pek çok iskelenin TSE standartlarına uygun olmamasını eleştirerek, standartlara uygun iskele üretiminin yapılmamasının inşaat firmalarını yeni süreçte sıkıntıya sokacağını kaydetti.


İş güvenliği sorunun sadece teftişler ile çözülemeyeceğini belirten İş Teftiş Bursa Grup Başkanı Yaşar Ata, Bakanlık, meslek odaları, işveren, işçinin el birliği ile bunu çözebileceğini kaydederek, iş güvenliğinde sürekliliğin önemli olduğunu vurguladı. Ata, süreçte iş güvenliği uzmanlarının önemine değindi.


İMO Bursa Şube Başkanı Basri Akyıldız, Teftiş Bursa Grup Başkanı Yaşar Ata'dan, üyelere yönelik iş güvenliği uzmanlığı eğitimleri ve sahada alınması gereken önlemler konusunda bilgilendirme toplantıları için işbirliği talebinde bulundu.


Bursa'da Meydan


Geri Dön