22 / 11 / 2024
fuzul

İMSAD Başkanı Küçükoğlu: Türkiye'de kentsel dönüşüm iyi yönetilmeli, sürdürülebilir odaklı projeler yapılmalı!

İMSAD Başkanı Küçükoğlu: Türkiye'de kentsel dönüşüm iyi yönetilmeli, sürdürülebilir odaklı projeler yapılmalı!

8 Kasım Dünya Şehircilik Günü’ne dair açıklamalarda bulunan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, kentsel dönüşümün ülkemiz açısından öncelikli gereksinim olduğuna dikkat çekti. İşte Küçükoğlu'nun o açıklaması...




Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü dolayısıyla önemli açıklamalar yaptı. Tayfun Küçükoğlu, söz konusu açıklamasında küresel iklim krizi, nüfus artışı ve yükselen enerji maliyetleri karşısında kentlerin sürdürülebilirliği açısından dönüşüm geçirmesinin mecburi olduğunun altını çizdi. 

Küçükoğlu, enerji verimliliğini sağlayan, çevre dostu ve depreme dayanıklı güvenli binalar bırakmanın önemine değindi ve şehirlerin uzun vadeli planlamayla şekillendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

İMSAD Başkanı Küçükoğlu: Türkiye de kentsel dönüşüm iyi yönetilmeli, sürdürülebilir odaklı projeler yapılmalı!

KENTSEL DÖNÜŞÜM TOPLUMSAL DİNAMİKLERE DE YANSIYOR 

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, söz konusu açıklamasında Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu vurguladı ve şu ifadeleri kullandı:

"Yaşadığımız felaketler de gösteriyor ki kentsel dönüşüm ülkedeen öncelikli gereksinimlerden biridir. Tabii kentsel dönüşüm projelerinin sürdürülebilirlik odaklı olması da oldukça önemli. Yeşil alanların korunması, enerji verimliliği ve çevre dostu binalar gibi unsurların dikkate alınması, şehirlerimizin geleceği için kritik bir role sahip."

Küçükoğlu, özellikle büyükşehirlerde yapılacak kentsel dönüşümün, yalnızca yapısal değişiklikleri değil, aynı zamanda toplumsal ve ekonomik dinamikleri de etkilediğine ve bu sebeple sürecin baştan sona çok iyi yönetilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

İMSAD Başkanı Küçükoğlu: Türkiye de kentsel dönüşüm iyi yönetilmeli, sürdürülebilir odaklı projeler yapılmalı!

TOPLAM ENERJİ TÜKETİMİNİN YÜZDE 33'Ü KONUTLARDA 

Kentsel dönüşüm sürecinin Türkiye’ye yeni fırsatlar yaratacağının altını çizen Tayfun Küçükoğlu, "Türkiye'nin yüzde 70’inin deprem riski altında olduğu dikkate alındığında, inşaat sektörü yalnızca güvenli konut ihtiyacını karşılamakla kalmayıp aynı zamanda enerji verimliliği yüksek binalar da inşa edebilir. Ülkemiz 2023 senesinde 70 milyar dolar tutarında enerji ithalatına imza attı. Bu rakam, Türkiye’nin cari açığının 45 milyar dolar üzerinde oluyor. Senelik ortalama 100 milyar dolar enerji tüketiyoruz. Toplam enerjinin yüzde 33’ü ise konutlarda
kullanılıyor" dedi ve konutlarda harcanan  enerjinin yüzde 80’inin ısıtma ve soğutma için tüketildiğini, bu harcamanın da yaklaşık 26,5 milyar dolara denk geldiğini dile getirdi. 

"Bu noktada en hızlı ve ekonomik verimlilik alanını konutlardaki ısıtma ve soğutma çerçevesindeki enerji tüketimi meydana getiriyor. Bu sonuç da bizlere Türkiye’nin enerjide bağımsız olmasının yolunun sürdürülebilir bir şehirleşme adımından geçtiğini gösteriyor" diye konuşan Küçükoğlu, yeniden yapılanma sürecinde, enerji tüketiminde verimlilik sağlayan, depreme dirençli binalar inşa edebileceğine, teknolojiye yapacağımız yatırımlarla da akıllı şehirler yapabiliceğine dikkat çekti. 

İnşaat malzemesi sanayisinde sürdürülebilirliğin önemli parametrelerinden biri olan döngüsel ekonominin de önemini de işaret eden Küçükoğlu, şu açıklamada bulundu:

"Bilindiği üzere döngüsel ekonomi; ürün ve malzemelerin değerinin uzun süre korunduğu, üretimde zararlı madde
kullanımı ile karbon dahil sınırlı kaynakların kullanımının en aza indirildiği, israfın ve atık oluşumunun önlendiği, ürünlerin kullanım ömrünün sonunda çevre ve insan sağlığı için sürdürülebilir ve güvenli bir şekilde yeniden kullanımının sağlandığı bir yaklaşım. Türkiye İMSAD olarak inşaat sektöründe ve inşaat malzemesi sanayisinde sürdürülebilirliğin rotası olarak nitelendirdiğimiz bu konuya çok önem veriyoruz. Gezegenimizin sınırlı kaynaklarının korunması konusunda önemli bir adım olan bu yaklaşım doğal kaynakların korunmasını, enerji tüketiminin düşürülmesini ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerin azaltılmasını sağlayarak şehirlerin sürdürülebilirliğine katkıda bulunuyor."

Kira sözleşmelerinin e-Devlet'ten yapılmasıyla kira anlaşmazlıklarının önüne geçilecek!

Türkiye'deki 41 milyonluk konut stokunun 7 milyonu hemen yenilenmeli!

Konut fiyatları artmaya devam edecek mi? Ev almak için doğru zaman mı? 


Geri Dön