03 / 01 / 2025

İMSAD'dan fabrikalar için kentsel dönüşüm talebi!

İMSAD'dan fabrikalar için kentsel dönüşüm talebi!

İMSAD, konutlara olduğu gibi fabrikalara da kentsel dönüşümün yapıldığı gibi bir proje uygulanmasını talep etti. İMSAD, Endrüstriyel dönüşümün gerçekleşmesi halinde; eski, sağlıksız binaların yerine, Batı ile rekabet edebilecek sanayi yatırımlarının olacağını savunuyor.



İMSAD, konutlara olduğu gibi fabrikalara da kentsel dönüşümün yapıldığı gibi bir proje uygulanmasını talep etti. İMSAD, Endrüstriyel dönüşümün gerçekleşmesi halinde; eski, sağlıksız binaların yerine, Batı ile rekabet edebilecek sanayi yatırımlarının olacağını savunuyor. Bu kapsamda görüşlerini öneri paketi halinde Başbakan'a sunmak için randevu talep eden İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, kaliteli sanayi için kentsel dönüşüm modelinin endüstriyel dönüşüm olarak sanayide uygulanması gerektiğine vurgu yaptı. 


'Güneydoğu projesi iç piyasayı canlandırır' 


Türkiye İMSAD'ın yılda dört kez çeyrek periyotlarda düzenlediği Gündem Buluşmalarının bu yılki üçüncü toplantısını düzenledi. Toplantıda konuşan İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, sektördeki son durumu değerlendirdi. Emlak sektöründe; bankaların kredilerde faiz indirimine gitmesi ve yapılan kampanyaların çok olumlu olduğunu belirten Hinginar, bu durumun olumlu etkilerinin yıl sonunda belli olacağını ifade etti. Güneydoğu projesi için 7 ile 10 milyar liralık yatırım kararının açıklanmasını da yerinde gördüklerini aktaran Hinginar, yapılacak 67 bin konutun iç piyasaya canlılık getireceğini savundu. 

Başbakan Binali Yıldırım'a öneri paketi hazırladıklarını ve konu ile ilgili randevu talebinde bulunduklarını dile getiren Hinginar, sektör ile ilgili görüş ve taleplerini kendilerine ileteceklerini kaydetti. Öneri paketi hakkında bilgi veren Hinginar, şunları kaydetti: "Mevcut yapılarda tamir, tadilat, yenilenme olmalı. Kentsel dönüşüm kararı doğru, ama endrüstriyel binalarda da yapılmalı. Sağlıksız, eski binalar var. Dönüşüme tabi tutulursa, sanayi yatırımlarının kalitesi yükselecektir. Altyapı olarak batı ile rekabet edilebilir. İhracatta, Eximbank konusunda daha iyi çalışmalar yapılabilir. 17 milyar dolarlık sektörümüzü, 25 milyar dolara çıkarabiliriz. Türkiye'de yapı yasası yok. Bununla ilgili çalışmalarımızı paylaşacağız." 


Sektör bu yıl yüzde 6.7 büyüdü 


Geçen yıl inşaat sektöründe binde 3 küçülme yaşandığını dile getiren Hinginar, bu yıl ise 6.7'lik büyüme kaydettiklerini aktardı. Hinginar, bu gelişmelerde yeni köprü ve havalimanı projelerinin de etkisi olduğunu vurguladı. İthalat-ihracat dengesinin aleyhe geliştiğine değinen Hinginar, 'İthal inşaat malzemelerinin girdisi artmaya başladı. Ucuz ve kalitesiz malzemeler, haksız rekabet yaratıyor. Bunun önlemini almamız lazım" dedi. Hinginar, bileşik endekste yüzde 1.5, faaliyet endeksinde yüzde 2.5 ve güven endeksinde ise yüzde 0.5'lik pozitif geri dönüş aldıklarını ifade etti. 

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM) onarmak için çalışmalara başladığını söyleyen Hinginar, "Milletin Meclisi'ni, millet onarmalı. 

GYODER çok yerinde bir çalışma başlattı. Biz de desteklerimizi bildirdik. GYODER'le temsa geçtik. 

Yapı malzemelerini temin edebileceğimizi bildirdik" dedi. 


dünya


Geri Dön