27 / 04 / 2024

İngiltere Kraliyet Ailesi'ne ait evlerin değeri ne kadar? 

İngiltere Kraliyet Ailesi'ne ait evlerin değeri ne kadar? 

İngiltere Kraliyet Ailesi'nin üyelerinin yaşadıkları evler ve maliyetleri her zaman tartışma konusu oldu. Peki, bu evlerin değeri ne kadar? İşte detaylar...



İngiltere Kraliyet ailesi gayrimenkulleri konusunda oldukça ketum. Hürriyet'te yer alan habere göre; evlerinin büyüklükleri bile çoğunlukla bilinmiyor. 

 Wall Street Journal'a açıklama yapan uzmanlara ve emlakçılara göre, Kraliyet Ailesi'nin varlıklarının değeri milyarlarca dolara ulaşıyor. Kraliyet'in mali meselelerine hâkim bir uzman ve "Royal Privilege: The Queen's True Worth" (Kraliyet İmtiyazı: Kraliçe'nin Gerçek Değeri) isimli kitabın yazarı David McClure'a göre, bu taşınmazların değeri nesillerdir Kraliyet'e ait olmaları nedeniyle katlanıyor. Dolayısıyla şu an dünya üzerinde bu varlıkları kıyaslayıp fiyat tahmini yapabileceğimiz benzer özelliklere sahip başka binalar bulunamıyor. McClure, "Bir arazi değeri, bir bina değeri vardır, bir de kaşe vardır. Kraliyet tarihi, binalara değer biçilmesini zorlaştırıyor. Ama Kraliyet eşyalarının müzayedelerine bakarsanız, tahmini değerin üç dört katına satıldıklarını görürsünüz" diye konuşuyor.

İngiltere Kraliyet Ailesi ne ait evlerin değeri ne kadar? 

Wall Street Journal Kraliçe Elizabeth ile Prens Charles'a ait taşınmaz varlıkları, uzmanların yorumları eşliğinde mercek altına aldı. İşte kraliyet ailesinin emlak varlıkları...


Buckingham Sarayı, Londra, İngiltere

Detaylar: Kraliçe'nin Londra'daki resmi ikametgahı. Kraliçe tarafından kurulan ve saraya halkın ziyaretlerini yöneten Royal Collections Trust'ın (RCT) internet sitesine göre, Buckingham geçmişte bir konaktı. Kral 3'üncü George tarafından 1761'de 27 bin 790 dolara (bugünün parasıyla 6 milyon 60 bin Dolar) satın alınan konak, 19'uncu yüzyılda restore edildi ve büyütüldü. Bugünkü alanı 77 bin metrekareden fazla.

İlginç bilgiler: Kraliyet Ailesi'nin resmi internet sitesine göre, sarayda 775 oda, yaklaşık 37 metrelik bir balo salonu ve Londra'nın en büyük özel arka bahçesi var.

Değeri: Bir emlak şirketinin bölge direktörü Sophie Durkin'e göre, sarayın değeri 1 milyar 323 milyon doları geçiyor. 

İngiltere Kraliyet Ailesi ne ait evlerin değeri ne kadar? 

Windsor Kalesi, Berkshire Vilayeti, İngiltere

Detaylar: RCT'ye göre, Fatih William, 1070 yılı civarında Londra'nın hemen batısında keresteden bir kale inşa etti. 12’nci yüzyıl sonlarında Kral 2'nci Henry bu kaleyi yıktırıp yerine taştan bir kale yaptırdı. Şu an 1000 odası olan kale 45 bin metrekare alana sahip. Arazinin toplam yüzölçümü ise 53 bin metrekare civarında. Kalenin bahçesi 1820'lerde Kral 4'üncü George tarafından tasarlandı, 1971'de Prens Philip tarafından restore edildi.

Kraliçe devlet yemeklerini ve resepsiyonlarını Windsor Kalesi içindeki St. George Salonu'nda yapıyor. 1992'de çıkan bir yangında harap olan kale yeniden inşa edildi. Kraliçe Elizabeth adına gerçekleşen törenler de yine bu kalede bulunan Garter Taht Odası'nda gerçekleşiyor. Kraliçe Elizabeth'in ve diğer Kraliyet üyelerinin vatandaşlara resmi nişan verme törenleri de Waterloo Odası'nda yapılıyor. Yeşil Oturma Odası ise Prens Harry ile Meghan Markle'ın oğulları Archie'nin vaftiz fotoğraflarının çekildiği yer.

İngiltere Kraliyet Ailesi ne ait evlerin değeri ne kadar? 

İlginç bilgiler: İkinci Dünya Savaşı sırasında Prenses Elizabeth ve kız kardeşi Prenses Margaret, Windsor'a yerleşti. Eski dadıları Marion Crawford'ın kitabında anlattığına göre, kız kardeşler, hava saldırıları esnasında böcek basmış zindanlarda bulunuyordu. 

Değeri: Sophie Durkin'e göre, 661 milyon 750 bin dolar.

Hillsborough Kalesi, Kuzey İrlanda

Detaylar: Bu bina aslında bir kale değil, 18'inci yüzyılda bir konak. 1925'te İngiltere hükümetine 31 bin 771 dolar (bugünün parasıyla 1 milyon 974 bin dolar) karşılığında satıldı. İngiltere'nin siyasi liderlerinin Kuzey İrlanda'da kullanabileceği bir ev ihtiyacını karşılayan binada tahttaki monarkın kullanımına ayrılmış daireleri mevcut. 

İlginç bilgiler: Hillsborough Kalesi Ronald Reagan'ın öncülüğünde İngiltere ile İrlanda arasında 1985'te yapılan anlaşmaya ev sahipliği yaptı. Bu anlaşma ile barış sürecinde önemli bir adım atıldı.

Değeri: Bilinmiyor. İngiltere hükümeti mülkün değerini ne de binanın yüzölçümünü açıklamadı.

Sandringham Mülkü, Norfolk Vilayeti, İngiltere

Detaylar: Sandringham Mülkü yetkililerinin aktardığı bilgiye göre, burası 1862 senesinde Kraliçe Victoria ve Prens Albert tarafından oğulları Kral 7'nci Edward için kırda kafa dinlenebilecek bir kaçış adresi olarak alındı. Mülkün sınırlarında yer alan ev 19'uncü yüzyılın sonlarında yıkılarak yerine daha büyük bir bina yapıldı. Cambridge Dükü ve Düşesi (ya da hepimizin bildiği isimleriyle Prens William ve Kate Middleton) da Sandringham Mülkü sınırları içinde bulunan Anmer Malikanesi'nde yaşıyor.

İlginç bilgiler: Prenses Diana da Sandringham Mülkü sınırları içinde bulunan ve Spencer ailesine kiralanmış olan Park Evi'nde dünyaya gelmişti. 

Değeri: David McClure'a göre mülkün değeri 66 milyon 185 bin ile 79 milyon 440 bin dolar arasında değişiyor.

İngiltere Kraliyet Ailesi ne ait evlerin değeri ne kadar? 

Clarence Evi, Londra, İngiltere

Detaylar: Clarence Evi, 1825-1827 yılları arasında yapılmış bir konak. Şu an Galler Prensi ile Cornwall Düşesi'nin Londra'daki resmi konutu olarak kullanılıyor.

İlginç bilgiler: Prenses Elizabeth ile Edinburgh Dükü Philip de ilk evlendiklerinde Clarence Evi'nde kalıyorlardı. Binaya 1947'de taşınan çift, dekorasyonu da düğün hediyeleriyle yaptı. Elizabeth, 1952'de tahta oturana kadar çift bu evde yaşadı. 

Değeri: Sophie Durkin'e göre 330 milyon 950 bin dolar.

Llwynywermod, Carmarthenshire Vilayeti, Galler

Detaylar: Prens Charles, 18'inci yüzyılda inşa edilmiş olan bu kır evini Mart 2007'de Cornwall Dükalığı aracılığıyla 1 milyon 590 bin dolar karşılığında satın aldı. Küçük arazide tatil amaçlı kiralanabilen iki kır evi var. 

İlginç bilgiler: Prens William ile Kate Middleton'ın 2011 yılındaki düğünü sırasında Westminster Kilisesi'nin dekorasyonu için kullanılan ağaçlar, bugün Llwynywermod'un bahçesinde yaşamaya devam ediyor.

Değeri: Galler'de faaliyet gösteren bir emlak şirketinin direktörü olan Carol Peette göre, 3 milyon 640 bin dolar civarında.

Prens Harry ve Meghan Markle Prenses Diana'nın mirasıyla geçinecek! 


Geri Dön