18 / 05 / 2024

İngiltere'de konut fiyatları 11 sene sonra ilk defa geriledi!

İngiltere'de konut fiyatları 11 sene sonra ilk defa geriledi!

İngiliz konut kredi kuruluşu Halifax yaptığı açıklamada ülkede ortalama konut fiyatlarının bu yılın mayıs ayında 286 bin 582 sterlin olduğunu duyurdu.



İngiltere’de konut fiyatlarının Mayıs ayında 11 sene sonra ilk defa yıllık bazda düştüğü belirtildi.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, İngiliz konut kredi kuruluşu Halifax tarafından yapılan açıklamada, İngiltere'de konut fiyatlarının bu yılın Mayıs'ta aylık bazda değişmediği, yıllık bazda ise yüzde 1 düştüğü bildirildi.

Ayrıca yine verilen bilgilere göre, Lyods Bankacılık Grubu’nun bir parçası olan Halifax tarafından yapılan açıklamada, ortalama bir konutun fiyatının 286 bin 582 sterlin olduğu bildilerek, fiyatların yıllık bazda 2012 yılının Aralık ayından bu yana ilk defa düştüğü vurgulandı.

Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Halifax Konut Kredileri Direktörü Kim Kinnaird, “Beklendiği gibi, senenin ilk çeyreğinde konut piyasasında görülen kısa zamanlı yükseliş, yüksek faiz oranlarının hane halkı bütçelerine ve özellikle sabit faizli ipotek anlaşmaları bitenlere yavaş yavaş yansımasıyla birlikte azaldı.” dedi.

İngiltere de konut fiyatları 11 sene sonra ilk defa geriledi!

Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre, enflasyonun inatçı bir biçimde yüksek kalmasıyla, piyasaların 2008 yılı başından bu yana ilk defa politika faizini yüzde 5'in üzerine çıkaracak birkaç faiz artışını daha fiyatladığını kaydeden Halifax Konut Kredileri Direktörü Kim Kinnaird bu beklentilerin sabit ipotek oranlarının piyasa genelinde yeniden yükselmeye başlamasına neden olduğunu belirtti.

Halifax Konut Kredileri Direktörü Kim Kinnaird “Hem alıcılar hem de satıcılar beklentilerini gözden geçirdikçe söz konusu bu durum kaçınılmaz olarak konut piyasasına olan güveni etkileyecek. Hem ipotek onayları hem de satışlara ilişkin son sektör rakamları talebin soğuduğunu ortaya çıkarıyor. Bu sebeple konut fiyatları üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı beklenmektedir.” değerlendirmesini yaptı.

Yine aktarılan detaylara göre, İngiltere'de Mart ayında yüzde 10,1 olan yıllık enflasyon Nisan ayında beklenenden az gerileyerek yüzde 8,7'ye inmişti. Yaşanan bu durum da, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz oranlarını yeniden yükseltmek zorunda kalacağına yönelik beklentileri güçlendirmiş oldu. Verilen bilgiye göre, piyasaların faiz oranlarının bu yılın sonunda yüzde 5,5'te zirve yapacağına dair tahminlerini yükseltmişti.

Ayrıca yine verilen bilgiye göre, Nisan enflasyon verisinden sonra Mayıs ayında finans kuruluşları ipotek kredi tekliflerini azaltarak oranları da yeniden düzenlemişti.

İngiltere'de yüksek gıda fiyatları tüketici harcamalarındaki büyümeyi baskıladı! 

İngiltere'de Türkler 300 bin sterlinden başlayan yatırımlar yapıyor! Hangi Türk yatırımcılar İngiltere'den konut alıyor?

İngiltere Merkez Bankası umutlarını düşen enflasyona bağladı


Geri Dön