18 / 05 / 2024

İnoksan, yeni fabrikalar kuracak!

İnoksan, yeni fabrikalar kuracak!

Perakendeciliği bayilere bırakma kararı alan endüstriyel mutfak üreticisi İnoksan, gelecek dönemde kendisi için sadece lokomotif olan ürünleri üreteceği müstakil fabrikalar kuracak.



ENDÜSTRİYEL mutfak üreticisi İnoksan'ın Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, 2013 yılı itibarıyla strateji değiştirerek perakendeciliği bayilere bırakma kararı aldıklarını, bu doğrultuda Bursa merkez dışındaki mağazalarını kapatarak, bayi sayısını 40'a çıkardıklarını söyledi. Bu yapılanmanın çok güzel bir etki yarattığını ve olumlu dönüşler almaya başladıklarını belirten Varlık, "Bilmediğimiz pazarlardan bile pay alır hale geldik. Tamamen proje odaklı çalışmaya başladık. 5 yıldızlı oteller, askeri tesisler, hastaneler, eğitim kurumları, üniversiteler gibi büyük projelere girdik. Böylece kârlılıktan tanıtıma her alanda olumlu sonuçlar aldık. Yurtdışında da proje işlerine ağırlık vermeye başladık. İnoksan'ın asıl işi zaten proje uzmanlığı yani müteahhitlik. A'dan Z'ye tesis kurmak" şeklinde konuştu. 



2014'te bir önceki yıla göre yüzde 15 büyüdü 

2014yılını hedeflerin üzerinde bir seviyede tamamladıklarına işaret eden Varlık, kârlı projelere yoğunlaştıkları için başarılı olduklarını ve yüzde 15 büyüdüklerini aktardı. Üretimin yüzde 35'ini ihraç ettikleri bilgisini veren Varlık, "İhracatta da döviz kurundaki artıştan dolayı kârlılığımız arttı. Yurtdışı pazarına ayrı bir önem veriyoruz. Eskiden her yere gidiyorduk. Şimdi etkin olabileceğimiz pazarlara odaklanarak hareket ediyoruz. Sonuç almayacağımız yerlerde zaman kaybetmiyoruz. Özellikle Türk Cumhuriyetleri, Arap ve Kuzey Afrika ülkelerinde varız. Brezilya ve Amerika'da da yoğunuz ancak yasal standartlar sebebiyle geri dönüşler hemen olmuyor. Hem masraflı hem de emek isteyen pazarlar. Pakistan, Hindistan gibi Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra, Singapur ve Vietnam gibi Uzakdoğu ülkelerine de ihracat yapıyoruz Çalışmadığımız marka yok, diyebilirim. Hilton'dan Sheraton'a kadar tüm zincir otellerde varız. Tabii ki bu noktaya gelmek kolay olmadı, yıllar aldı. Bugün gelinen noktada 5 kıtaya ihracat yapıyoruz. Yurtdışı bayi sayımız ise 45" diye konuştu. 2015 öngörülerini de paylaşan Varlık, İnoksan olarak iç pazarla ilgili bir endişelerinin olmadığını ve yüzde 15 civarında bir büyüme hedefi ediklerini aktardı. İleriye dönük yatırım hedefleri hakkında bilgi veren Varlık, önümüzdeki yıl itibariyle lokomotif ürünlerini mevcut tesisten ayırarak müstakil fabrikalarda üretmek istediklerini vurguladı. 



"Bulaşık yıkama makinesi fabrikası, fırın fabrikası gibi. Mutfağın içinden çıkarıp sadece o ürünü üreten fabrika haline gelmek istiyoruz" diyen Varlık, "Dünyada da böyle zaten. Pazar büyüklüğüyle ilgili bir durum. Böylece fırın ve bulaşık yıkama makinesinde seri üretime geçeceğiz. Şu an sadece endüstriye yönelik üretim yapıyoruz. Bağımsız fabrikalar kurulduktan sonra ev tipi üretimi de gündemimize alabiliriz" açıklamasını yaptı. Japon sermayesiyle kurulmuş olan Danimarkalı Gram Commertial firması ile Gemlik Serbest Bölge'de buzdolabı üretmek için firma kurduklarını aktaran Varlık, zaman içinde planlarda değişiklik olduğunu ve iki ana firma arasında ortaklığın da gündeme geldiğini söyledi.



Masaya oturmak için yıl sonunu beklediklerini belirten Varlık, "2013'ten bu yana büyümemiz sürüyor. 2015'te bu büyümeyi daha da ivmelendirerek ortaklık için güçlü bir şekilde masaya oturmak istiyoruz. Bu ortaklıktan beklentimiz Japon markasını yanına alarak bambaşka bir inoksan'ın dünyaya hızla yayılması. Bu hem ülkemiz hem de firmamız için çok güzel olur" dedi. 



Ar-Ge merkezi kimliği için çalışmalara başladı 

Sektörün lokomotifi ve örnek firması olarak yeniliklere ağırlık verdiklerinin altını çizen Varlık, özellikle son iki yıldır Ar-Ge anlamında güzel çalışmalara imza attıklarını, yeni ürünlerini fuarlarda sergileyerek başarılı sonuçlar elde ettiklerini vurguladı. 


Ticari Hayat


Geri Dön