28 / 04 / 2024

İnşaat halindeki binanın emlak vergisi nasıl ödenir?

İnşaat halindeki binanın emlak vergisi nasıl ödenir?

Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Peki, henüz inşaat çalışmaları tamamlanmamış bir ev aldığınızı düşünelim. İnşaat halindeki binanın emlak vergisi nasıl ödenir?



İnşaat halindeki binanın emlak vergisi nasıl ödenir?

Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Vergiyi, bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler ödüyor. 


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Vergi mükellefiyeti, taşınmaza sahip olunması ile başlıyor. Ancak satın alımın gerçekleştiği sene sonuna kadar beyanname veriliyor. İlk taksit ödemeleri ise satışın yapıldığı tarihi takip eden sene yapılıyor.


Peki, henüz inşaat çalışmaları tamamlanmamış bir ev aldığınızı düşünelim. İnşaat halindeki binanın emlak vergisi nasıl ödenir?


İnşaat halindeki binanın emlak vergisi

Satın alınan konutun inşaatı devam ediyor ve tapu verilmemişse, alıcının yapacağı herhangi bir işlem bulunmuyor. İnşaatın tamamlanıp, tapuyu aldıktan sonra emlak vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor. 


İnşaat devam ederken yapılan satışlarda ‘kat irtifaklı arsa tapusu’ verilmesi durumundaysa alıcının, arsa tapusunu aldığı yılın sonuna kadar belediyeye, emlak vergisi bildirimi yapması gerekiyor.


PTT emlak vergisi ödemeleri için hizmet bedeli alıyor mu?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön