25 / 11 / 2024

İnşaat maliyetlerindeki artış sektörü zorluyor: Yeni inşaatlar için yükselişler durdurulmalı!

İnşaat maliyetlerindeki artış sektörü zorluyor: Yeni inşaatlar için yükselişler durdurulmalı!

İnşaat maliyetlerinde artış durmuyor. Sektöre göre inşaat maliyetlerindeki gerçek artış yüzde 250'ler seviyesinde. Firmalar önlerini görebilmek ve yeni inşaatlara başlamak için maliyet artışlarının durdurulmasını istiyor.




İnşaat maliyetlerinde artış durmuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı inşaat maliyetleri verilerine göre hem inşaat maliyet endeksi hem de inşaat malzemelerindeki fiyat artışı yüzde 100 bandını geçti. Şubat ayında ilk defa 100 barajını aşan malzeme endeksi mart ayında yüzde 128,11'e gelirken, inşaat maliyet endeksi de aynı dönemde yüzde 101,57’ye çıktı. Sektöre göre inşaat maliyetlerindeki gerçek artış yüzde 250'ler seviyesinde. Firmalar önlerini görebilmek ve yeni inşaatlara başlamak için maliyet artışlarının durdurulmasını istiyor.

İnşaat maliyetlerindeki artış sektörü zorluyor: Yeni inşaatlar için yükselişler durdurulmalı!

"Artışlara müdahale edilmeli" 

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaatın temel malzemeleri olan demir-çelik, beton, çimento, cam ve seramik gibi malzemelerde ortalama yıllık artışın yüzde 250 olduğunu kaydetti. Hükümetin bu artışlara bir an önce müdahale etmesini beklediklerini aktaran Tellioğlu, “Sektörün 30'dan fazla kaleminde kullanılan çimentoda yüzde 500'e varan artışlara karşı Rekabet Kurumu soruşturma başlatmıştı. Ancak 8 ay oldu hala bir şey çıkmadı. Önceki gün açıklanan paket sektör açısından önemli, ancak bir çözüm getirmiyor. Bu açıdan esas mesele konut üretimindeki maliyet artışlarının durdurulması ve mümkünse eski seviyelere getirilmesi” dedi. “Eğer geçen yıl bizim çimento sektörüne gösterdiğimiz tavrı devlet de enerji ve ana girdilerde gösterseydi de fiyatlar yıllık yüzde 50'den fazla artırmasaydı, geçen yıl 1 milyon liraya satılan konut bu yıl 2,5-3 milyona çıkmazdı” diyen Tellioğlu, “En fazla 1,5 milyon liraya çıkardı. Böylece aylık 28 bin TL'lik taksitler yerine daha uygun fiyata taksit ödeme seçeneği olacaktı. Bu çok daha erişilebilir, Türkiye'nin ekonomik dengesine uygun olacaktı ve devreye alınan uygulamanın daha fazla karşılığı olacaktı” dedi. Çimento gibi sektörlerde kartelleşmenin önüne geçilmesi gerektiğini de kaydeden Tellioğlu, diğer türlü bu işin tıkanacağını söyledi.

 


Geri Dön