03 / 07 / 2024

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi yüzde 0,30 arttı!

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi yüzde 0,30 arttı!

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Nisan ayında yüzde 0,30 artış kaydederek 77,31 puana ulaştı. 



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Nisan 2021 sonuçları yayınlandı:

Nisan ayında artmaya devam eden Bileşik Endeks, böylece yükselişini beşinci aya taşıdı. Bileşik Endeks’in sürükleyicisi olan faaliyetler, Nisan'da büyümesini sürdürdü. Nisan ayında güven gerilerken, beklentilerde sınırlı bir artış gerçekleşti. Mayıs ayında başlayan kapatmalar öncesi iç pazarda öne çekilen taleplere istinaden üretimde arttı. Nisan ayında 0,30 puan artan Bileşik Endeks, böylece 77,31 puana çıkarak 2019 yılı Ocak ayı seviyesine çok yaklaştı. 

 İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi yüzde 0,30 arttı!

Faaliyet Endeksi Nisan'da 1,8 puan arttı

Şubat'taki toparlanma ve Mart'ta yaşanan sıçrama ile Nisan'da büyüme devam etti. Faaliyet Endeksi önceki aya oranla 1.8 oranında artış kaydetti. Faaliyetler neredeyse tüm alt kollarda büyümeye devam etti. Faaliyet Endeksi 2018 yılında Ekim ayı sonrasında en yüksek seviyesini korudu. 

Ülke içerisindeki satışlar Nisan ayında öne çekilen siparişler arttı. İhracatta da artış yaşandı. Aşılama iyimserliği pazarları toparladı. Bu ayda üretimde ciddi artışlar meydana geldi. Yüksek kapasiteler kullanıldı. Nisan'da iç satış ve ihracatlarda yaşanan sıçramalara bağlı olarak cirolar yüksek seviyede gerçekleşti. Yurtdışı ihracat fiyatlarında da yükseliş trendi devam etti. 

İnşaat sektöründe devam eden işler inşaat malzemeleri sektöründe olumlu yönde etkiledi. Kademeli normalleşme ve mevsimsellik etkisinin faliyetlerdeki büyümeyi artırması bekleniyor.

Güven endeksi geriledi

Güven endeksi ise Nisan ayında sınırlı ölçüde gerileme yaşadı. 2020 Kasım sonrasında başlayan Güven Endeksi’nde başlayan temkinli artış Mart ve Nisan'da kesintiye uğradı. Güven Endeksi faaliyetlerdeki büyümeye karşı gerileme yaşadı. Gerilemeye salgının üçüncü dalgası neden oldu. Güven seviyesi Nisan'da bir önceki aya oranla 0,38 puan azaldı. Güven Endeksi kırılgan bir seviyede kalmaya devam etti. 

İnşaat sektöründe güven sınırlı ölçüde geriledi. Yurtiçinde güven Nisan'da durgunlaştı. Artış gösteren tek alt endeks ihracat pazarlarına olan güvende yaşandı. Kademeli normalleşme ve mevsimleşlikle yaşanan durgunluğun kırılması bekleniyor. 

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi yüzde 0,30 arttı!

Beklenti Endeksi'nde artış devam etti

Beklenti Endeksi nisan ayında artışı sınırlı ölçüde devam etti. Ekonomide yaşanan kırgınlıklar sebebiyle sektöre yönelik beklentiler azaldı. Faaliyetlere yönelik beklentiler ise artış trendine girdi. Yaz aylarında beklenen normalleşme süreci ile sektörün toparlanması bekleniyor. 

 İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi yüzde 0,30 arttı!

Beklenti Endeksi Nisan'da bir önceki aya göre 0,3 puan arttı.Türkiye ekonomisine yönelik beklentilerde azalma meydana geldi. Nisan ayında, önümüzdeki üç aya yönelik alınan yurtiçi siparişlerde artış sınırlı sayıda kalırken ihracat siparişlerinde önemli ölçüde arttı. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi Nisan'da kuvvetli bir artış kaydetti. Özellikle alınan yurtdışı siparişlerdeki artışa bağlı olarak üretim beklentileri kuvvetlendi.

Beklentilerde temel belirleyici faktörler arasında, aşılama ve salgındaki gelişmeler önemli paya sahip. Kapatma ve kısıtlama önlemleriyle alınacak sonuçlar ile salgının seyri, beklentileri şekillendiriyor. Yoğun sezon olarak görülen yaz aylarına girerken Bileşik Endeks’teki gelişmeleri salgının seyri, kısıtlamaların sonuçları ve inşaat sektöründeki faaliyetlerin seviyesini belirleyecek. 

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi yüzde 0.83 arttı! 
 


Geri Dön