03 / 05 / 2024

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Şubat'ta 69,30 puan seviyesine geriledi!

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Şubat'ta 69,30 puan seviyesine geriledi!

İnşaat malzemeleri sanayisinin çatı kuruluşu Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan rapora göre; İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Şubat'ta 69,30 puan seviyesine geriledi. 



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli şekilde paylaşılan ‘İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Şubat 2023 sonuçları tek tek açıklandı. Paylaşılan detaylara göre, 11 şehirde büyük yıkımlara sebep olan depremlerin etkisiyle Bileşik Endeks’in bir önceki aya göre 0,20 puanlık düşüşle 69,30 puana gerilediği belirtilen raporda, afetin sektör üzerinde yarattığı etkiler de yer aldı. Hazırlanan rapora göre; tüm toplumun yüreğinde derin yaralar açan depremler, Şubat'taki inşaat malzemeleri sanayi faaliyetleri üzerinde de sert bir düşüşe sebep oldu. Fakat afet sonrası yeniden imar, onarım ve güçlendirme faaliyetleri sürecinde inşaat malzemeleri sanayisine yönelik ortaya çıkan ihtiyaçlar; sektördeki güven ve beklenti seviyelerinde de etkili oldu. 

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Şubat ta 69,30 puan seviyesine geriledi!

Afet bölgesindeki üretimin durması ihracatta da düşüş yarattı 

Verilen detaylara göre, Şubat'ta mevsimsellik ve pazarlardaki koşullardan çok deprem afetinin ortaya çıkardığı etkiler de Bileşik Endeks üzerinde belirleyici oldu. Verilen detaylara göre Faaliyet Endeksi Şubat'ta bir önceki aya göre 2,2 puan düştü. Ayrıca alt faaliyet gruplarında da küçülme yönünde benzer eğilimler de yaşandı. Küçülmeler iç pazarda çok yüksek gerçekleşti. Yurtiçi satışlarının Şubat'ta bir önceki aya göre önemli ölçüde gerilediği belirtilen söz konusu raporda, ihracatın belirgin bir biçimde düştüğü bildirildi. İhracatta yaşanan düşüşün sebeplerinden biri de afet bölgesindeki sanayi üretiminin durması oldu. 


Geri Dön