16 / 05 / 2024

İnşaat malzemeleri sanayi endeksinde yükseliş!

İnşaat malzemeleri sanayi endeksinde yükseliş!

Açıklanan rakamlara göre İMSAD İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi, geleneksel olarak kış aylarında ortaya çıkan yavaşlama etkisinin azalması ve yerel seçim öncesi hareketliliğin etkileriyle de sınırlı ölçüde yükseliş gösterdi.



İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşları arasında yer alan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli şekilde yayımlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin merakla beklenen 2024 Mart sonuçları resmen açıklandı.

Açıklanan rakamlara göre 2024'e sınırlı düşüş ile giren Bileşik Endeks, Mart'ta da sınırlı ölçüde yükseldi. Söz konusu bu rapora göre, geleneksel olarak kış aylarında ortaya çıkmış olan yavaşlama etkilerinin azalması ve yerel seçim öncesi hareketliliğin etkisiyle Bileşik Endeksi oluşturan alt unsurlardan faaliyetlerde artış görüldü. Verilen bilgilere göre güven ve beklentiler ise mart ayında zayıflamayı sürdürdü.


0,06 PUANLIK ARTIŞ


Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan söz konusu göre; İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Mart'ta bir önceki aya göre 0,06 puan artış gösterdi ve ve 71,27 puan seviyelerine çıktı. Söz konusu Bileşik Endeks, geçen senenin mart ayının ise 0,91 puan üzerinde gerçekleşti. Raporda 2024 yılındaki yerel seçimlere kadar Bileşik Endeks’in temkinli bir eğilim içinde ve genel olarak durağan kaldığına değinildi. Yerel seçimler sonrasındaki ekonomi yönetimi ve politikalarındaki gelişmelerin endekse yön vereceği de kaydedildi.

İnşaat malzemeleri sanayi endeksinde yükseliş!

Yine söz konusu raporda yer alan detaylara göre göre, Faaliyet Endeksi Mart'ta bir önceki aya göre önemli bir artış gösterdi. Faaliyet Endeksi, Mart'ta bir önceki aya göre 1,5 puan yükseldi ve 147,1 puan seviyelerine çıktı. Bu kapsamda Faaliyet Endeksi, Mart'ta 2024 yılı içindeki en yüksek seviyelerine ulaştı. Mevsimsellik de mart ayında Faaliyet Endeksi’ni sınırladı.

İMSAD tarafından açıklanan detaylara göre Yurt içi satışlar, Mart'ta bir önceki aya göre önemli artış gösterdi. Bu yılki yerel seçimler öncesi tedarikte artış olduğu belirtildi. Ayrıca ihracat da Mart'ta yeniden artış gösterdi. Pazarlardaki yavaşlamaya rağmen yükseliş gösteren ihracatı, TL’deki hareketlilik sınırladı. Diğer taraftan üretim de mart ayında arttı. Cirolarda da önemli ölçüde yükseliş görülürken, yurt dışı satış fiyatları da Mart'ta artışına devam etti.

Söz konusu rapor kapsamında; inşaat malzemesi sanayisinde faaliyetleri, içeride yerel seçimler öncesi gelişmeler, ekonomi politikaları ve mevsimsellik, dışarıda da yavaşlamaların belirlemeye devam ettiğine değinildi.

İnşaat malzemeleri sanayi endeksinde yükseliş!

Ekonomi çevreleri tarafından merakla beklenen Türkiye İMSAD raporuna göre; Güven Endeksi, Mart'ta sınırlı ölçüde gerileme gösterdi. Bu yılki yerel seçimler sonrası ekonomi politikalarına ve gelişmelerine ilişkin belirsizlikler, Mart'ta güven kaybına sebep oldu. Raporda paylaşılan detaylara göre beklentiler üzerindeki enflasyon ve dövize artan talep de genel güveni olumsuz şekilde etkiledi.

Bu kapsamda zayıf ve kırılgan kalan Güven Endeksi, Mart'ta bir önceki aya göre 0,33 puan azaldı ve 32,29 puan şeklinde oldu.

Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesinin Mart'ta sınırlı ölçüde azaldığına değinilen söz konusu rapora göre, son zamanlarda sık sık gündeme gelen inşaat sektöründe ve inşaat malzemesi sanayisinde güven sınırlı düşüş gösterdi. Yurt içi pazarlarda da güven, Mart'ta çok sınırlı ölçüde azaldı. İhracat pazarlarına olan güven de mart ayında yeniden gerileme gösterdi.

Söz konusu raporda inşaat malzemesi sanayisinde Güven Endeksi’ni etkileyen pek çok unsurun bulunduğuna dikkat çekilirken ayrıca yerel seçimler öncesinde ekonomi politikalarının sürdürülebilirliği konusunda güven endişesi devam etti.

BEKLENTİ ENDEKSİ MART'I 57,1 PUANLA BİTİRDİ


Türkiye İMSAD tarafından paylaşılan rakamlara göre, yıla artışla başlamış olan Beklenti Endeksi, Mart'ta sınırlı ölçüde gerileme gösterdi. Yerel seçimler sonrasına ilişkin farklı senaryoların oluşmasının beklentileri olumsuz etkilediğine değinilirken, ayrıca bu kapsamda Beklenti Endeksi, Mart'ta bir önceki aya göre 0,6 puan azaldı ve 57,1 puana indi.

Söz konusu rapora göre, Mart'ta dövize yönelik önemli bir talep oluştu. Enflasyon da beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Ekonomiye ilişkin beklentiler zayıf kalırken ayrıca alınan yurt içi ve yurt dışı siparişlerde de zayıflama görüldü. Paylaşılan detaylara göre önümüzdeki 3 aya ilişkin alınan yurt içi siparişlerinde düşüş yaşanırken, önümüzdeki 3 aya ilişkin alınan ihracat siparişlerinde de Mart'ta yeniden düşüş yaşandı.

Ayrıca önümüzdeki üç ayın üretim ve istihdam beklentileri, Mart'ta bir önceki aya göre artarken, yatırım beklentilerinde de düşüş yaşandı. Küresel jeopolitik risklerin farklı etkilere sebep olabileceğine değinilen söz konusu raporda, yerel seçimler sonrasında öncelikle ekonomi politikalarındaki kararlılığın beklentilerde iyileşme sağlayabileceğine değinildi.

 

O bölgede yeni aktif fay hattı ortaya çıktı: Uzmanlardan 7'lik deprem uyarısı!

Tebernüş Kireçci vatandaşa sordu! Ev sahibi ve kiracı barışı nasıl sağlanır?  

Emeklilere son dakika müjdesi! Mayıs 2024 paketi detayları tek tek açıklandı! Hemen bakın!


Geri Dön