17 / 05 / 2024

İnşaat malzemeleri sanayisinde güven arttı!

İnşaat malzemeleri sanayisinde güven arttı!

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi sonuçlarına göre, inşaat malzemeleri sanayisinde 1.5 yıl sonra ilk güven artışı yaşandı. İşte ayrıntılar...



Türkiye İMSAD tarafından açıklanan aylık verilere göre; Faaliyet Endeksi Aralık 2022'de bir önceki aya göre 0,9 puan geriledi. Alt faaliyet gruplarında da sınırlı küçülme yönünde benzer eğilimler görüldü. İç pazarda hareketlilik hızını kesmiş bir şekilde de olsa devam ederken, ihracat pazarlarında ise daha hissedilir bir yavaşlama kaydedildi. 

İnşaat malzemeleri sektöründeki yurtiçi satışlar Aralık 2022'de sınırlı ölçüde düşüş kaydederken, uzun bir süredir devam eden ihracat düşüşü de benzer şekilde gerçekleşti. 

İnşaat malzemeleri sanayisinde güven arttı!

2022 yılının son ayında üretimde de belirgin bir gerilemenin yaşandığını ortaya koyan endekse göre, faaliyetler giderek durağan hale geldi. İç talepteki düşüşlerin ana nedeni olarak mevsimsel etkiler ön planda olurken, dış talepteki yavaşlama da faaliyetler üzerinde olumsuz etkiye neden oldu. Fakat son dönemde açıklanan pek çok destek paketinin iç talebi ve satışları kış aylarında desteklemesi öngörülüyor. 

Faaliyetteki düşüşe karşın Ağustos 2021'den itibaren gerileme sürecine giren Güven Endeksi 2022 Aralık'ta sınırlı da olsa artış kaydetti. Güvende uzun süre sonra gerçekleşen yükselişin en önemli sebebi olarak ekonomiye ve inşaat sektörüne verilen destekler oldu. 

İnşaat malzemeleri sanayisinde güven arttı!

Aralık 2022'de bir önceki aya göre 0,21 puan yükselen Güven Endeksi'nin uzun süre sonra yaşanan bu artışa karşı kırılgan ve zayıf kalmayı sürdürdüğü belirlendi. 

Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesi değişmezken, inşaat sektörüne ve inşaat malzemeleri sanayisine olan güven sınırlı şekilde yükseldi. Buna bağlı olarak ihracat pazarlarına olan güven de Aralık 2022'de yukarı yönde ilerleme gösterdi. Güven Endeksi’nde yaşanan söz konusu pozitif durum, yeni yıla ilişkin iyimser bir tablo oluşturdu ve yeni senede yeni yılda özellikle iç pazarda hareketlilik beklentisine destek oldu. 

İnşaat malzemeleri sanayisinde güven arttı!

Beklenti Endeksi ise Aralık 2022'de bir önceki aya göre 0,2 puanlık yükseliş sergiledi. Ekonomiye ilişkin beklentilerde gerileme durağanlaşırken, özellikle sektöre ilişkin beklentilerde iyileşme kaydedildi. Söz konusu artışla birlikte Beklenti Endeksi yedi aydır devam eden gerilemeye ara vermiş oldu. İç ve dış pazar şartlarındaki zayıflamaya karşın genel olarak sektörle ilgili beklentiler yükselirken, Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde ise değişiklik olmadı. 

Bu şekilde ekonomiye ilişkin beklentilerdeki düşüş uzun sürenin ardından son buldu. Diğer taraftan gelecek üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişler yavaşlayarak azalmayı sürdürdü. Bu sonuçlar ile beraber ihracat pazarlarındaki daralma Aralık 2022'de daha belirgin bir şekilde hissedilirken sektörel beklentiler için önümüzdeki dönem ile ilgili olarak iyimser işaretler gösterildi. 

Yazın tatil planı yapanlar dikkat Sezonda bu fiyatlar sizi şok edecek!

EYT ilk maaşı ne zaman alacak? EYT maaş ne zaman yatacak?

Emeklilere 2023 için son dakika ikramiye müjdesi geldi! Tek tek açıklanan bu tarihi duyan zevkten adeta dört köşe oldu!

Aile Bakanlığı müjdeyi verdi! SED desteği hesaplara yattı!


Geri Dön