28 / 04 / 2024

İnşaat malzemeleri satıcıları fiyatlara çözüm bekliyor!

İnşaat malzemeleri satıcıları fiyatlara çözüm bekliyor!

İnşaat sektöründe fiyat tartışmaları devam ediyor. Artan inşaat malzemeleri fiyatları, inşaat malzemeleri satıcılarını da zor duruma düşürdü...



Bünyesinde inşaat sektöründe toptancılar ile dağıtıcı firmaları bulunduran Denizli İnşaat Malzeme Satıcıları İş Adamları Derneği (DİMSİAD) Başkanı Hüseyin Çetinkaya, son süreçte bazı üretici şirketlerin, aşırı maliyet yükselişlerini gneden göstererek imzaladıkları sözleşmelere uymadıkları sebebiyle Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan'a sorunlarını anlattı. 

Dünya Gazetesi'nden Osman Nuri Boyacı'nın haberine göre; Yönetim Kurulu üyeleriyle beraber Erdoğan'ı ziyaret eden Çetinkaya, yaşanan sorunun üyelerinin nihai tüketiciyle ilişkilerini zedelediğine, inşaat malzemeleri satıcılarının zor durumda olduğuna dikkat çekerek çözümü için destek talep etti. 

İnşaat malzemeleri satıcıları fiyatlara çözüm bekliyor!

Yapılan değerlendirme toplantısı sonunda Erdoğan ve Çetinkaya, ortak açıklama gerçekleştirerek üretici firmalara satış sözleşmelerine riayet etmeleri çağrısında bulundu. Açıklamada tedarik zincirinin bozulması, hammadde fiyatlarının artması ve temininde ortaya çıkan problemler sebebiyle, bütün dünyada girdi ve maliyetlerin hızla artış gösterdiğine vurgu yapılarak, “Enerji fiyatlarındaki yükselme ile kurdaki dalgalanma da maliyet artışına yol açtı. Bu artışlar, ürünlerin fiyatlarına yansıtıldı. Bu doğal bir süreçti. Ancak, bu durum üretici ile toptancıve satıcı firmalar arasındaki alışverişte hiç istemediğimiz bazı sorunları beraberinde getirdi. Ne yazık ki maliyet artışını gerekçe göstererek sözleşmedeki fiyata sadık kalmayan, pahalılığı ileri sürerek verdiği sözden cayan ve aldığı siparişi yerine getirmeyen bir grup üretici ortaya çıktı. Üreticiden başlayarak toptancı, dağıtıcı, perakendeci ve tüketiciye kadar ulaşan tedarik sürecinde yaşanan kesintilerile belirsizlikler, esnafımızile nihaitüketicilerimiz arasındaki uzun yıllardır karşılıklı güven ortamında süren ikili ilişkiyi zedeliyor, üyelerimizin ticari itibarını zora sokan bir duruma yol açıyor" ifadeleri kullanıldı.

İnşaat malzemeleri satıcıları fiyatlara çözüm bekliyor!

Üretici firmalardan aldıkları fiyatlarla iş bağlantıları sağlayan ve büyük projeler üzerinden sözleşmeler imzalayan bayilerin, iptal edilen sözleşmeler sebebiyle çok zor durumda kaldıklarına dikkat çeken Erdoğan ve Çetinkaya, “Üyelerimiz, maddi kayıplarının yanında sözleşme şartlarını yerine getirememelerinden dolayı, yasal yaptırım riskiyle de karşı karşıya kalıyorlar. Üretici firmalarımızdan beklentimiz, beraber çalıştıkları satış kanalları durumundaki üyelerimizin seslerine kulak vermeleri ve firmalarımızı bu tür uygulamalarla zor durumda bırakmamaları" çağrısında bulundu. 

İnşaat malzemeleri ihracatı Kasım 2021'de 2,74 milyar dolar oldu!

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi yüzde 22 arttı!

İnşaat malzemeleri fiyatları yüzde 6,83 arttı!


Geri Dön