28 / 04 / 2024

İnşaat malzemesi sanayi endeksi Haziran ayında 71,10 puana düştü!

İnşaat malzemesi sanayi endeksi Haziran ayında 71,10 puana düştü!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Haziran 2023 sonuçlarına göre Bileşik Endeks, bir önceki aya göre 0,35’lik gerilemeyle 71,10 puana düştü.



İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu olan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli şekilde yayımlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin Haziran 2023 sonuçları resmen açıklandı. 

Merakla beklenen rapora göre depremin olumsuz etkilerini ve seçimlere ilişkin belirsizlikleri büyük ölçüde geride bırakan inşaat malzemesi sanayisi Haziran'da çalışma gün sayısındaki önemli düşüşe takıldı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, ekonomide rasyonel zemine geri dönüşün güven ve beklentiler üzerinde yaratmış olduğu iyimserlik de Haziran'da yerini temkinli bir durağanlığa bıraktı.

İnşaat malzemesi sanayi endeksi Haziran ayında 71,10 puana düştü!

Mevsimselliğin sektöre katkısı sınırlı oldu

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu olan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği raporuna göre; Haziran'daki çalışma gün sayısının azlığı sebebiyle sınırlanan Bileşik Endeks, bir önceki aya göre 0,35’lik gerileme gösterdi 71,10 puana düştü. Yine verilen detaylara göre, iç satışlar, üretim, ihracat ve cirolar Haziran'da durağanlaşırken, mevsimselliğin sektöre katkısı da sınırlı oldu. Bileşik Endeks 2023'ün ilk yarısında dalgalı ve durağan eğilim içinde kalırken, yılın ikinci yarısındaki performansın büyük ölçüde yeni ekonomi politikaları ve dış pazardaki koşullar tarafından belirleneceği belirtildi.
 
Söz konusu rapora göre Haziran'daki çalışma gün sayısının azalması, faaliyetleri de olumsuz şekilde etkiledi. Yine verilen detaylara göre, Haziran ayındaki mevsimsellik de endekse olumlu katkı sağladı. Paylaşılan detaylara göre, söz konusu tüm bu gelişmeler sonucu Haziran'da alt faaliyet gruplarında sınırlı hareketler gerçekleşti. Çalışma gün sayısındaki önemli düşüşe rağmen ihracat ve üretimdeki artış da dikkat çekici olurken, Faaliyet Endeksi Haziran'da bir önceki aya göre 0,2 puan azaldı ve 137,8 puan seviyesinde gerçekleşti. Seçimler sonrası belirsizliklerin en aza inmesi ve ekonomide rasyonel politikalara dönüş tercihleri de Faaliyet Endeksi’ni olumlu şekilde etkiledi.


Geri Dön