28 / 04 / 2024

İnşaat malzemesi sanayi endeksi Temmuz ayında 71,54 puan oldu!

İnşaat malzemesi sanayi endeksi Temmuz ayında 71,54 puan oldu!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Temmuz 2023 sonuçları açıklandı. Buna göre İnşaat malzemesi sanayi endeksi Temmuz ayında 71,54 puan oldu.



İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu olan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli şekilde yayımlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin Temmuz 2023 sonuçları açıklandı. 

İNŞAAT SANAYİ ENDEKSİ TEMMUZ'DA 71,54'E YÜKSELDİ!

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi temmuz ayında yılın ilk yarısında yaşanan deprem afeti, seçimler, çalışma gün sayısındaki azalma ve ekonomik belirsizlikleri geride bıraktı.

Ekonomi politikalarındaki değişim ve yurt dışı pazarlardaki gelişmelerin belirleyici ana unsurlar olarak ön plana çıktığı temmuz ayında, İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi bir önceki aya göre 0,44’lük artarak  71,54 puana yükseldi.

İnşaat malzemesi sanayi endeksi Temmuz ayında 71,54 puan oldu!
FAALİYET ENDEKSİ 141 PUANA YÜKSELDİ

Rapora göre, temmuz ayında sınırlayıcı birçok etmenin ortadan kalkması ve mevsimsellik, faaliyetleri de olumlu etkiledi. Tüm bu gelişmeler sonucu temmuz ayında alt faaliyet gruplarında yüksek oranda büyümeler gerçekleşti.

Bu çerçevede Faaliyet Endeksi temmuzda bir önceki aya göre 3,2 puan artarak 141 puan seviyesinde gerçekleşti. Bu sonuçla beraber Faaliyet Endeksi, 2022 yılı haziran ayında da ulaşılan, endeksin ölçülmeye başlandığı zamandan bu yana olan en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.

İnşaat malzemesi sektöründe yurt içi satışlar da temmuz ayında bir önceki aya göre önemli ölçüde artış kaydetti.

GÜVEN ENDEKSİ YURT İÇİ GENELİNDE GERİLEDİ!

Dikkatle takip edilen Türkiye İMSAD raporuna göre  temmuz ayında iş koşullarındaki iyileşmeler, belirsizliklerin azalmış olması ve faaliyetlerdeki hızlı artışa rağmen Güven Endeksi düşüş gösterdi.

Güven seviyesi temmuz ayında bir önceki aya göre 0,29 puan azalarak 33,94 puana indi. Böylece Güven Endeksi temmuz ayında da kırılgan ve zayıf kalmaya devam etti.

Yurt içi pazarlarda güven haziran ayında sınırlı ölçüde azalırken, ihracat pazarlarına olan güven ise önemli ölçüde yükseldi.

İnşaat malzemesi sanayi endeksi Temmuz ayında 71,54 puan oldu!
BEKLENTİ ENDEKSİNDE SINIRLI DÜŞÜŞ!

Temmuz ayında sınırlı düşüş gösteren bir diğer alan  Beklenti Endeksi oldu. Ekonomide rasyonel zemine geri dönüş uygulamaları ve olası etkileri, beklentiler etkileyen en önemli unsurlar olarak öne çıktı.

Raporda, yeni ekonomi politikaları ile ilk aşamada döviz kurları, faizler, ücretler, vergiler ve diğer maliyetlerde önemli artışların yaşandığı belirtildi. Bu çerçevede Beklenti Endeksi temmuz ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azaldı.

Böylece Beklenti Endeksi temmuz ayında ekonomi politikalarındaki değişime ilk aşamada durağan bir
tepki gösterdi. Enflasyon ile mücadelenin zamana yayılması ve 2 yıl için yüksek enflasyon hedefleri konulması beklentileri sınırladı  Buna bağlı olarak önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişlerde sınırlı düşüş gerçekleşti.

İnşaat malzemesi sanayi endeksi Haziran ayında 71,10 puana düştü!

İnşaat malzemesi ihracatı Mayıs'ta 2,54 milyar dolara yükseldi!

Geri Dön