06 / 09 / 2024

İnşaat malzemesi sanayi üretimi yüzde 13,8 oranında azaldı!

İnşaat malzemesi sanayi üretimi yüzde 13,8 oranında azaldı!

Türk inşaat sektörü bu senenin ikinci çeyreğinde yüzde 6,5 büyürken inşaat malzemesi sanayi üretimi ise 2024’ün haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,8 azaldığı belirtildi.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun Ağustos 2024 sonuçları açıklandı. Rapora göre, 2024 yılı ikinci çeyrekte sıkılaştırma politikalarının ekonomik büyüme üzerinde geniş etkileri ortaya çıktığ kaydedildi. 

ekonomim.com'da yer alan içeriğe göre; Tüm harcama alanları ve tüm sektörler yavaşladı. İnşaat sektörü ise, yüzde 6,5 büyüme ile sıkılaştırma politikalarının sınırlayıcı etkilerini en az hisseden sektör olduğu ifade edildi. 

Buna göre, raporda, deprem bölgesindeki yeniden imar faaliyetleri, yerel seçimler sonrası kentsel dönüşüm ve diğer inşaat faaliyetlerinin inşaat sektörünü desteklediğine dikkat çekilmiş oldu.İnşaat sektörünün 7 çeyrektir büyüme gösterdiği belirtilen raporda, senenin geri kalanında büyümenin yavaşlayarak süreceği vurgulandı.  

TÜRK EKONOMİSİ YÜZDE 2,5 BÜYÜDÜ

İnşaat sektörü 2023 yılının tüm çeyreklerinde ve yılın tamamında genel ekonominin üzerinde büyümeye imza atmıştı. 2024 yılının ilk çeyreğinden sonra ikinci çeyrek döneminde de genel ekonomi yüzde 2,5, inşaat sektörü ise yüzde 6,5 büyüme gösterdiği belirtildi. 

İnşaat sektörü, özel koşulları içinde yeni yılın ikinci çeyrek döneminde de genel ekonominin üzerinde performans gösterdi. Rapora göre, gayrimenkul sektöründe ise büyüme oranı yüzde 3,7 olarak gerçekleşti. 

İnşaat malzemesi sanayi üretimi yüzde 13,8 oranında azaldı!

İNŞAAT HARCAMALARI YÜZDE 89,3 ARTTI

Rapora göre, inşaat sektöründe çeyrek dönemler itibarıyla harcamalar yüksek büyümeler gösterdi. 2024 yılı ikinci çeyrek döneminde inşaat harcamaları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 89,3 artarak 1,57 trilyon TL olarak gerçekleşti.

Bu yüksek büyümede enflasyon/inşaat maliyetleri artışının da önemli rol oynadığı raporda vurgulandı. İnşaat harcamaları reel olarak yılın ikinci çeyreğinde yüzde 8,0 arttı.

İnşaat malzemesi sanayi üretimi yüzde 13,8 daraldığı kaydedildi. Rapora göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi haziran ayında 2023 yılı haziran ayına göre yüzde 13,8 daraldı. Yılın ilk çeyrek döneminde üretim geçen yılın ilk çeyrek dönemine göre yüzde 10,9 yükselmişti. Üretim nisan ayında yüzde 0,4 azalmış, mayıs ayında yüzde 2,5 artmıştı. Haziran ayında ise çalışma gün sayısının önemli ölçüde azalması ile üretimde sert düşüş yaşandığına raporda kaydedildi. 

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Temmuz’da yükseldi!

İnşaat demir fiyatlarına Ağustos zammı! 1 ton demirin fiyatı fırladı! 8 mm ile 32 mm inşaat demiri ne kadar?

İnşaat malzemesi sanayi üretimi mayısta yüzde 2.5 büyüme kaydetti!

İnşaat malzemesi ihracatı 2,7 milyar dolara çıktı!

İnşaat sektöründe istihdam 1,72 milyon seviyesine geriledi!

 


Geri Dön