İnşaat malzemesi sanayi üretiminde yüzde 10.9'luk artış!
Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu'nun merakla beklenen Mayıs 2024 sonuçlarına göre, inşaat sektörü 2024 yılı ilk çeyrekte yüzde 11,1 büyürken, üretim artışı da, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 10.9 şeklinde gerçekleşti.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan ve inşaat sektörü tarafından da merakla beklenen Aylık Sektör Raporu’nun Mayıs 2024 sonuçları resmen açıklandı. İnşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayisine yönelik sonuçların masaya yatırıldığı söz konusu rapora göre; inşaat sektörü 2024 yılı 1. çeyrekte yüzde 11,1 büyüdü. Deprem bölgesindeki yeniden imar faaliyetleri ve yerel seçimler öncesi kentsel dönüşüm ve diğer inşaat faaliyetlerinde yaşanan hareketlenmelerin etkilediği inşaat sektörü, 6 çeyrektir artış gösteren bir hızla büyümeyi sürdürürken, 2017 yılı 3. çeyrekten sonraki en hızlı çeyrek dönem büyümesini gerçekleştirdi. Söz konusu rapora göre, senenin geri kalanında inşaat sektöründe büyümenin yavaşlayarak süreceği öngörülüyor.
Türkiye İMSAD raporunda yer alan detaylara göre inşaat sektöründe çeyrek dönemler itibarıyla harcamalar da yüksek büyüme gösterdi. Bu yılın ilk çeyrek döneminde inşaat harcamaları geçen senenin aynı dönemine göre, yüzde 100,9 artış göstererek, 1,32 trilyon Türk Lirası şeklinde gerçekleşti. Bu yüksek büyümede, enflasyon/inşaat maliyetleri artışı da önemli bir rol oynadı. İnşaat harcamaları reel şekilde ilk çeyrekte yüzde 9,6 artış gösterdi.
Habertürk'te yer alan habere göre söz konusu bu rapor kapsamında, son zamanlarda sık sık gündeme gelen inşaat sektörünün 2023'ün tüm çeyreklerinde ve senenin tamamında genel ekonominin üzerinde büyüdüğü belirtildi. Bu yılın 2024 senenin ilk çeyrek döneminde de genel ekonomi yüzde 5,7, inşaat sektörü de yüzde 11,1 büyüme gösterdi. İnşaat sektörü özel koşulları içinde yeni senenin ilk çeyrek döneminde de genel ekonominin üzerinde performans sergiledi. Gayrimenkul sektöründe de, büyüme yüzde 2,5 ile yavaş gerçekleşti.
YAPI RUHSATLARINDA BAZ ETKİSİ
Merakla beklenen rapora göre, 2024 yılı ilk çeyrek döneminde alınan yapı ruhsatları alan bazında 2023 yılı 1. çeyrek dönemine göre yüz ölçümü olarak yüzde 33,4 artış gösterdi. 2024 yılı 1. çeyreğinde 36,06 milyon metrekare ve 178 bin 598 daire için yapı ruhsatı alındı. Geçen sene 1. çeyrekte yaşanan deprem afeti sebebiyle alınan yapı ruhsatları azalma göstermişti. 2024 yılı 1. çeyrekte bunun baz etkisi yaşandı. 2024 yılı 1. çeyrek dönemindeki yüksek artışta deprem bölgesi faaliyetleri, kentsel dönüşüm ve özellikle yerel seçimler öncesi hareketlenmenin katkıları da görüldü.
Bu yılın 1. çeyrek döneminde alınan yapı izinleri geçen yılın aynı dönemine göre yüz ölçümü olarak yüzde 45,3 arttı. 2023 yılı 1. çeyrekte alınan yapı izni 25,27 milyon metrekare iken, 2024 yılı 1. çeyrekte 36,72 milyon metrekare şeklinde oldu. 2024'ün ilk çeyreğinde 174 bin 859 daire için yapı izni alındı. Yine raporda yer alan detaylara göre 2024'ün 1. çeyreğinde 2023 yılı 1. çeyreğindeki düşüşün yarattığı baz etkisi görüldü. Ayrıca, yerel seçimler öncesi yapı izinleri başvuruları ve alımları da yükseldi.
Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan bu rapora göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi mart ayında 2023 yılı mart ayına göre yüzde 3,8 artış gösterdi. Böylelikle senenin ilk üç ayında inşaat malzemesi sanayi üretiminde artış gerçekleşti. 2023 yılı mart ayında deprem afetinin üretim üzerindeki sınırlayıcı etkisi 2024 yılı mart ayı için de baz etkisi yarattı. Senenin ilk çeyrek döneminde ise, üretim artışı geçen yılın ilk çeyrek dönemine göre yüzde 10,9 şeklinde gerçekleşti.
Bununla beraber bu yılın ilk çeyrek döneminde alt sektörler itibarıyla farklı üretim gelişmeleri yaşandı. Paylaşılan detaylara göre bu yılın Ocak-Mart döneminde 16 alt sektörde üretim geçen yılın ocak-mart dönemine göre artarken, 6 alt sektörde üretim azaldı.
Raporda yer alan detaylara göre bazı alt sektörlerde yüksek üretim artışları gerçekleşti. Birinci çeyrekte çimento üretimi yüzde 26,8 ve hazır beton üretimi yüzde 26,5 artış gösterdi. Demir çelik çubuk ve profil üretimi yüzde 24,0 ve inşaat camları üretimi yüzde 22,4 arttı.
SERAMİK ÜRÜNLERİNDE DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR
Bu yılın ilk üç ayında, bazı alt sektörlerde de üretim düşüşü yaşandı. Seramik ürünlerinde yüksek üretim düşüşü, yeni yılda da sürdü. İlk üç ayda seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 23,3 ve seramik sağlık gereçleri üretimi yüzde 19,6 azalma gösterdi.
Ayrıca yine paylaşılan bilgilere göre metal yapı ve yapı parçaları üretimi yüzde 15,0, demir çelik radyatör üretimi yüzde 10,8 ve birleştirilmiş parke ve yer döşemeleri üretimi de yüzde 11,0 azalma gösterdi.
2023'te alt sektörlerde farklı üretim eğilimleri ortaya çıkmıştı. Söz konusu rapora göre, 2024'te de benzer eğilimin devam ettiği görülüyor.
TOKİ'den 7 bin TL taksitle konut için son gün bugün! Hiç evi olmayan dar gelirliler dikkat!
TOKİ İlk Evim Arsa projesinde ücretler ödendi ama bölgeleri bile belli değil! TOKİ neden sessiz kalıyor?