22 / 12 / 2024

İnşaat muhasebesi uygulamasında tutulması gereken defterler!

İnşaat muhasebesi uygulamasında tutulması gereken defterler!

Hürses Yazarı Şükrü Kızılot, inşaat muhasebesi uygulamasında tutulması gereken defterlerin içeriği hakkında bilgi vererek, İnşaat muhasebesi uygulamasında tutulması gereken defterler başlıklı bir yazı yaz dı.



Şükrü Kızılot'un İnşaat muhasebesi uygulamasında tutulması gereken defterler yazısı;



İnşaat muhasebesi uygulamasında tutulması gereken defterler, vergi kanunları ve diğer mevzuat yönünden tutulması zorunlu ya da isteğe bağlı olan defterler şeklinde ikili bir ayrıma tabi tutulabilir. 


VERGİ KANUNLARI YÖNÜNDEN TUTULMASI ZORUNLU OLAN DEFTERLER 1 - Defter Tutma Usulünün Belirlenme Esasları Vergi Usul Kanunu (VUK)'nun 176. 

maddesinde defter tutma açısından tüccarlar iki sınıfa ayrılmışlardır. 


Birinci sınıf tüccarlar bilanço esasına göre, ikinci sınıf tüccarlar ise işletme hesabı esasına göre defter tutarlar. 

Kimlerin birinci sınıfa dahil olduğu VUK'un 177. maddesinde alım, satım ve hasılat tutarları belirlenerek sayılmış olup, yıllık alımları veya satışlarına ilişkin tutarları, VUK'nun 177. maddesinde yer alan tutarları aşan tüccarlar I. sınıfa dahildirler ve bilanço esasına göre defter tutarlar. 

Bu bağlamda, inşat ve onarım işi ile uğraşan işletmelerden VUK'un 177. maddesinde belirtilen hadleri aşanlar, birinci sınıf tüccar sayılırlar ve bilanço esasına göre defter tutarlar. Alım, satım ve hakediş tutarları 177. maddede belirtilen hadleri aşmayan işletmeler ise işletme hesabı esasına göre defter tutabilirler. 

İlk kez inşaat ve onarım işine başlayan taşeronlar ile müteahhitler, yaptıkları işin tutarı ne olursa olsun, ilk işe başladıkları yıl için işletme hesabı esasına göre defter tutabilirler. Ancak adi şirketler dışındaki şahıs şirketleri ile kurumlar vergisine tabi olan şirketler, ilk işe başladıkları yıl da dahil olmak üzere işletme hesabı esasına göre defter tutamazlar. 

Bunlar bilanço esasına göre defter tutmak zorundadırlar. 

VUK'un 179. maddesine göre, I. sınıfa dahil tüccarların bir hesap döneminde iş hacmi 177. maddede yazılı hadlerden % 20'yi aşan bir nispette düşük olursa veya arka arkaya üç dönem iş hacmi 177. maddede yazılı hadlere nazaran % 20'ye kadar bir düşüklük gösterirse, bu şartların tahakkukunun izleyen hesap döneminden itibaren II. sınıfa (işletme hesabı esasına) geçebilirler. 

Yine VUK'un 180. maddesine göre, II. sınıfa dahil tüccarların bir hesap döneminde iş hacmi 177. maddede yazılı hadlerden % 20'yi aşan bir nispette fazla olursa veya arka arkaya iki dönem iş hacmi 177. maddede yazılı hadlere nazaran % 20'ye kadar bir fazlalık gösterirse, bu şartların tahakkukunu izleyen hesap döneminden itibaren I. sınıfa geçerler. 


Hürses/Şükrü Kızılot


Geri Dön