29 / 04 / 2024

İnşaat patronları 2015'i değerlendirdi!

İnşaat patronları 2015'i değerlendirdi!

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum ve DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz 2015'i değerlendirdi.



Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum ve  DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz 2015'i değerlendirdi.


İnşaat patronları 2015 i değerlendirdi!


Ali AĞAOĞLU / Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı


"İkinci yarıda yüzde 10 büyüme bekliyoruz" 


2014'ün ikinci çeyreğinde yaşanan ekonomik hareketliliğin, 2015'te de artarak devam etmesini umuyoruz. Türkiye'de konut talebi hala çok canlı. Mütekabiliyetten sonra yurtdışından da talep gelmeye başladı. 

Dolayısıyla üretimde, talepte ve fiyatta bir sıkıntı yok. Mütekabiliyet Yasası'nın geliştirilmesi, hukuk sisteminde ve bürokraside restorasyonun gerçekleştirilmesi ile inşaat sektörünün de başarı oranı artacaktır. 2015'in Haziran ayında genel seçimler var. Bu nedenle konut talebinin bir kısmı seçim sonrasına  ertelenebilir. Yılın ilk yarısının sektörde stabil geçeceğini öngörüyoruz. İkinci yarı için yüzde 10 ların üzerinde bir büyüme bekliyoruz.  Ağaoğlu Şirketler Grubu olarak tüm stratejilerimizi bu yönde oluşturuyoruz. Şirket olarak özellikle Körfez bölgesinde önemli tanıtım faaliyetleri içine girdik. Buradaki yatırımcıları İstanbul'a yatırım yapmaya davet etmeye devam edeceğiz. Türkiye'ye ciddi bir yabancı ilgisi var. İstanbul'un artılarını daha da öne çıkararak bu satışları artırmayı hedefliyoruz. 


İnşaat patronları 2015 i değerlendirdi!



Uğur DUMANKAYA/Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı  


 "2015'te daha dikkatli olacağız" 


2015'te seçimlerin yanı sıra Irak ve Suriye'de yaşanan gelişmeler, Türkiye gündemini ve ekonomiyi yakından etkileyecek önemli unsurlar olacak. Önümüzdeki yıl FED'infaiz artırım süreci göz önüne alındığında, genel olarak karamsar olmamıza gerek olmadığını ama dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyorum. Seçim sonrası süreçte piyasaların pozitif anlamda toparlanacağını öngörüyorum. Geçtiğimiz yıllarda yüzde 40 oranındaki büyüme oranımız, bu yıl yüzde 20 civarında kalacak. Önümüzdeki yıl ise yüzde 15-20 oranında büyüme hedefliyoruz.


Bu yıl hayata geçirdiğimiz yeni organizasyon şeması ile şirketin pazarlama organizasyonunu geliştirerek yurtiçinde ve yurtdışında büyümeye devam edeceğiz. 2015 yılı içinde Gebze ve Fikirtepe projelerini satışa sunacağız. Her iki projenin de çalışmaları devam ediyor. Gebze'de 142 dönüm arazi üzerinde bir milyar TL'lik bir yatırımla 4 bin 500 konuttan oluşacak bir projeyi hayata geçireceğiz. Çayırova'da Yapı Kredi Teknoloji Üssü'nün karşısında yer alan arazi, üçüncü köprü yolunda yer aldığı için ulaşım açısından da avantajlı. Mart ayında satışa çıkmayı planlıyoruz. 


İnşaat patronları 2015 i değerlendirdi!



Murat KURUM / Emlak Konut GYO Genel Müdürü


 "Dört yılda rekor satış hasılatı elde ettik" 


2014 oldukça çok hareketli bir yıldı. Nisan ve mayıs aylarında  TOKİ  ve Özelleştirme İdaresi'nden 3.5 milyar TL'yi aşan miktarda arsa aldık. Bir kısmının ihalelerini gerçekleştirdik.  Birçok projemizin lansmanını yaptık ve satışlarda iyi bir hız yakaladık. Son dört yılda 17.5 milyar TL tutarında satış hasılatı elde ettik. Arsa yatırımlarımız devam edecek. 2015'te yatırım yaptığımız alanların geliştirilmesine ve ihalelere hazır hale getirilmesine yoğunlaşacağız. Halen 30'dan fazla projemiz devam ediyor. 2014'te 10 bin adetlik satış hedefimize ulaşacağız. 2015  satış hedefimizi henüz belirlemedik. Ekonomideki gelişmeler sektörde önemli bir rol oynuyor. Ekonominin büyüdüğü dönemlerde, inşaat ve gayrimenkul sektörü daha hızlı büyüyor. Bu yönüyle makro göstergeleri yakından takip ediyoruz. Büyüme hızının Orta Vadeli Program'la uyumlu olacağını tahmin ediyoruz. 2015 yılında yüzde 4 civarında bir büyüme hızı bekliyoruz. Enflasyonun tek haneli rakamlarda kalacağını ve faiz oranlarındaki düşüşün sürerek konut kredilerinde rahatlama sağlayacağını düşünüyorum. 



İnşaat patronları 2015 i değerlendirdi!


Ziya YILMAZ / DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı 


"Finansal güce sahip şirketler önem kazanacak" 


12 yıldır Türkiye ekonomisi istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Küresel krizden daha az etkilendiğimiz için dünyanın ilgisi üzerimizde.  Önümüzdeki süreçte konuta talebin yoğun olacağını ve fiyatların yükseleceğini öngörüyoruz. Türkiye'deki gayrimenkul sektörüne gelen yoğun talebi göz önüne alarak hazırlanan raporlar, gayrimenkul sektörünün cazip olduğunu ortaya koyuyor. Sanayi ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren 240 alt sektörle işbirliği içinde olan inşaat sektörü, Türk ekonomisi için hayati önem taşıyor. Kentsel dönüşüm ihtiyacından dolayı inşaat sektörü daha uzun yıllar ekonominin lokomotifi olmaya devam edecek. Önümüzdeki süreçte, finansal gücü olan ve kurumsal sürekliliğe sahip şirketler daha önemli hale gelecek. 2014'te, İstanbul Marina'yla dünya çapında bir rüzgar estirdik. DAP Vadisi'nde ise A plus bir ofis konsepti tasarladık. Yatırımcı olarak Beykoz, Sarıyer, Şişli, Bomonti, Kağıthane'yi de içine alan geniş bir alanla ilgileniyoruz. 2015 yılında karma konseptte projeler üreteceğiz. Bazıları rezidans ve ev ofis olacak. Ofis projelerimizi çoğaltacağız. 



Para 


Geri Dön