30 / 04 / 2024

İnşaat patronları TÜİK konut satış istatistiklerini değerlendirdi!

İnşaat patronları TÜİK konut satış istatistiklerini değerlendirdi!

TÜİK, mayıs ayı konut satış rakamlarını az önce açıkladı. Buna göre; Türkiye genelinde konut satışları 2018 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 oranında artarak 119 bin 655 oldu. 



Konut satışlarında, İstanbul 20 bin 061 konut satışı ve yüzde 16,8 ile en yüksek paya sahip oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,7 oranında azalış göstererek 36 bin 865 oldu. 

Yabancılara yapılan konut satışları ise; bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 36,1 artarak 2 bin 415 olarak kaydedildi. 

Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:
“Seçim sonrası yatırımlar artacak”

İnşaat patronları TÜİK konut satış istatistiklerini değerlendirdi!

Ekonominin lokomotifi niteliğindeki inşaat sektöründeki durgunluk yani arz talep arasındaki dengesizlik uzun vadede böyle kalmayacak. İnşaat firmaların yaşamış oldukları finansal sıkıntı, artan maliyet, bankaların kredi geri ödeme baskısı ve yüksek döviz inşaat firmalarını yeni projelere girme konusunda beklemede kalmaya itiyor. Ancak alınan tedbirler ve kampanyalar sonunda biriken konut stoğunda kısa ve orta vadede kısmen bir erime olacaktır. Gelen TÜİK rakamları da bize bunu gösteriyor. 2018 yılını bir geçiş süreci gibi düşünmek lazım. Bundan sonra toparlanma süreci devam edecektir. Diğer taraftan yabancılar yine yüzümüzü güldürdü ve güldürmeye de devam edecek. Mayıs ayında, yabancı yatırımcının yüzde 36,1 artarak 2 bin 415 olduğunu görüyoruz, bu rakamlar artmaya devam edecek. Seçim sonrası, iç piyasada olduğu gibi yabancı yabancılarda da güven artışına neden olacak ve bu da yatırım getirecek. 

Abdüssamet Bahadır/ Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı:
“Destek ve kampanyaların etkisi görülmeye başladı”

İnşaat patronları TÜİK konut satış istatistiklerini değerlendirdi!

TÜİK rakamlarına göre; Türkiye genelinde konut satışları 2018 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 oranında artış gösterdi. Geçtiğimiz ay KDV ve tapu harcında indirim yapılması kararı ve hemen ardından inşaat firmalarının destek verdiği yüzde 20 peşin indirimi, sadece yüzde 5 peşinat fırsatı ve yüzde 0,98 oranla 120 ay vade fırsatının ay sonuna kadar uzatılması konut almak isteyenler için büyük avantaj oluşturdu. Tüm bu kararlar hedeflendiği gibi konut sektörüne canlılık olarak yansımaya başladı, önümüzdeki dönemde bunun etkilerini daha çok hissedeceğiz. Ekonomik büyümenin lokomotifi inşaat sektörünün GSYH içindeki payının yüzde 15 civarında olduğu düşünüldüğünde sektörün ne kadar önemli biri yere sahip olduğu daha iyi anlaşılabiliyor. Ayrıca yurt dışı satışları; tatilin başlaması ve yurtdışındaki vatandaşların Türkiye ziyareti ile birlikte önümüzdeki aylarda yabancı yatırımcı oranının daha da artmasını bekliyoruz. Sonuç olarak bu durgunluk döneminin geçici olduğunu, sektörün her zamanki gibi ekonominin lokomotifi olmaya devam edeceği konusunda hiç şüphe yok. 
 
 İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:
“Yeni rekorlar uzak ihtimal değil”

İnşaat patronları TÜİK konut satış istatistiklerini değerlendirdi!

Hükümetin tapu harcı ve KDV oranlarını indirmesi, bankaların konut kredi faizlerini düşürme kararı, indirim kampanyaları gibi birtakım uygulamaların meyvelerini almaya başladık. Rakamlar sevindirici. Sektör uzmanları; faiz oranlarının yüzde 1,2'den yüzde 0,98'e indirilmesi sonucunda, yaklaşık 7-8 milyar liralık konut satışının olacağını öngörüyor. Konut satışlarını direkt etkileyen faktörlerin başında faiz oranlarının geldiğini her platformda dile getiriyoruz. Bundan sonra da özellikle faiz oranlarının bu şekilde seyretmesi durumunda yılbaşından bu yana görülen gerilemenin aksine, konut satışlarında ciddi artışlar göreceğiz. Hatta, yıl sonunda yeni rekorlara şahit olmak çok da uzak bir ihtimal değil. 
 


Geri Dön