İnşaat ruhsatı kaç yıl geçerlidir?
İmar Kanunu gereğince bir yapının inşaat çalışmalarına yasal olarak başlanılabilmesi için inşaat ruhsatı alınması zorunlu oluyor. Peki, belediyeden alınan inşaat ruhsatı kaç yıl geçerlidir?
İnşaat ruhsatı kaç yıl geçerlidir?
İmar Kanunu gereğince bir yapının inşaat çalışmalarına yasal olarak başlanılabilmesi için inşaat ruhsatı alınması zorunlu oluyor. Bu ruhsat imar kanun ve planlarına uygun şekilde hazırlanan projelere veriliyor.
İnşaat ruhsatı almak için belediye, valilik bürolarına yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçe ile müracaat edilir. Dilekçeye sadece tapu (istisnai hallerde tapu senedi yerine geçecek belge), mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları, röperli veya yoksa, ebatlı kroki eklenmesi gerekli oluyor.
Belediyeler veya valiliklerce ruhsat ve ekleri incelenerek eksik ve yanlış bulunmuyorsa müracaat tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yapı inşaat ruhsatı veriliyor. Peki, belediyeden alınan inşaat ruhsatı kaç yıl geçerlidir?
Yapı inşaatıa başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren iki yıl olarak belirleniyor.
Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılıyor.
İnşaat ruhsatı belediyeye verilecek bir dilekçe ile yenilenebiliyor.
İnşaat ruhsatı yenileme dilekçesi nasıl yazılır?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com