30 / 04 / 2024

İnşaat ruhsatı kazanılmış hak!

İnşaat ruhsatı kazanılmış hak!

Yargıtay bir kararında kazanılmış hakkı, yasalara uygun olarak gerçekleşen hak olarak tanımlıyor. İnşaat ruhsatı kazanılmış hak ise inşaatın yapıldığı tarihte yürürlükte olan imar planına uygun olarak inşa edildiyse söz konusu oluyor...




İnşaat ruhsatı kazanılmış hak!


Yargıtay bir kararında kazanılmış hakkı, yasalara uygun olarak gerçekleşen hak olarak tanımlıyor. Anayasa mahkemesi ise yakın tarihli bir kararında kazanılmış hak kavramını; “...kişinin bulunduğu statüden doğan, tahakkuk etmiş ve kendisi yönünden kesinleşmiş ve kişisel alacak niteliğine dönüşmüş hak” olarak tanımlamıştır.


İnşaat ruhsatı kazanılmış hak!


İçtihatları Birleştirme Kurulu kararında ise “Gerek öğretide, gerekse uygulamada, kişilerin hukuki statülerini belirlemiş ve buna dayalı olarak da yeni hukuki durumların ve hakların elde edilmesine neden olmuş, bir başka deyişle hukuki sonuçlarını yerine getirmiş olan durumların, artık geriye dönülmez, vazgeçilmez haklar olduğu, yani kazanılmış hak teşkil ettiği” vurgulanmıştır.


Yine Danıştay 1. Daire bir kararında; “ Kazanılmış haklar eski kanun yürürlükte iken kesin bir surette kazanılan yani hukukça korunmakta bulunan ve bir iddia haline gelen haklar” şeklinde tanımlanmış ve böylece zaman bakımından uygulama ilişkisine vurgu yapılmıştır. 


Danıştaya göre inşaat ruhsatı kazanılmış hak!


Kişinin hatası, hilesi veya davacıya isnat edilebilecek bir kusur olmadan söz konusu inşaatın yapıldığı tarihte yürürlükte olan imar planına uygun olarak inşa edilmek suretiyle kullanılabilir hale gelmiş ise, böyle bir yapı nedeniyle yapı kullanma izin belgesini de almış olan kişinin artık kazanılmış hakkı doğmuştur.



İnşaat ruhsatı yenileme harcı!
İnşaat ruhsatı süresi!
Yapı ruhsatının hukuki niteliği!
Yapı ruhsatı nereden alınır?




Geri Dön